Откъде идват необикновените способности на вундеркиндите?

Постоянно чуваме за  деца, които проявяват необикновени способности  от най-ранна възраст -  малки художници, поети, музиканти и математици.  Тези гении се класифицират със специален термин ‘вундеркинд’/дете-чудо/.

2011-06-27 23:10:59
Откъде идват необикновените способности на вундеркиндите?
Постоянно чуваме за  деца, които проявяват необикновени способности  от най-ранна възраст -  малки художници, поети, музиканти и математици.  Тези гении се класифицират със специален термин ‘вундеркинд’/дете-чудо/. Съществува, обаче и  хипотеза, че  талантът на тези деца е инспириран от висши сили …

Един от най-известните вундеркинди е Моцарт.  На шест години той вече свири виртуозно на пиано и дава концерти.  Но и в наше време има  такива деца. Тригодишната филипинка Шаира Луна, например, пее, танцува, рецитира стихове, рисува картини с маслени бои, разбира от астрономия и анатомия и се увлича от ентомология.  Първите дума тя произнесла на 5-месечна  възраст, а на две годинки знаела наизуст 40 стихотворения. Освен това изброявала  и планетите от Слънчевата система.  Малкото момиче обаче, поразява и с логиката си - Шаира може свързано да разкаже защо вали дъжд, например, или как протича процесът на храносмилане в организма.

Загадка е откъде се появяват тези свръхспособности на вундеркиндите. Естествено,  детето може да се научи  да свири на инструмент отрано, но,   за да се получи вълнуваща музика, то трябва да  вложи в нея душа, т.е., нещо изстрадано, преживяно.  А какво би могло да вложи дете, което едва се е разделило с памперсите?

Още по-странно е със стиховете. Малките поети  влагат в своите строфи житейска мъдрост, остра наблюдателност, която обикновено идва от опита. А какъв опит в едно малко дете?
А математиците? Как едно дете може да разбере скрития смисъл на математическите действия?

Тарас Черниенко от Санкт Петербург   проговорил на  4 месеца, на 1 годинка  вече знаел азбуката, а след това започнал да срича. А какво да кажем за корейското момче Ким Уанг от Сеул, което на 5 месеца говорело, на седем се научило да чете и пише,  на 1 година да играе шах, а на година и половина започнало да изучава чужди езици?

Удивителен е случаят с  испанеца Алехандро Видал. Едва излязъл от пелените, той започнал да разгадава ребуси и главоблъсканици, след това  залегнал над ‘Дон Кихот’, а на две годинки усвоил машинопис и поправял граматическите  грешки в писмата и новогодишните картички на родителите си.

Има и вундеркинди с  общо развитие - това са деца, които значително са изпреварили своите връстници, но по-късно те ги настигат и всички се изравняват.  Но има и други, които са феномени в определена област - именно те са истинските вундеркинди.

Откъде идват тези таланти?  Учените се опитват да обяснят това по два начина. Първата хипотеза   се опира на реинкарнацията, т.е. прераждането.  Според физици, свободни от идеологически догми , човекът не умира изцяло. В земята отива само  физическата му обвивка, а духовната субстанция на човека е вечна - тя излиза от тялото и след това...?

Тук именно свещениците и физиците се разминават.  Учените  не са готови да признаят нито ада, нито рая, нито чистилището, но преселението на душите в други тела е практически доказано  Те твърдят, че  в световната история са фиксирани повече от хиляда случая, които могат да се смятат за примери и доказателства за тази теория.

Според тази хипотеза, въпреки че детето-вундеркинд  не помни нищо от миналия  си живот, знанията и уменията  му са дошли именно  оттам.

Има обаче и втора хипотеза.  Много  деца правят уникални изчисления и то по-бързо от компютър -  като 9-годишния Васудеван от град Мадрас  и  11-годишната Алис Строг  от австралийския град Дарвин. Такива примери има много по света, но най-любопитното е, че всички тези деца твърдят, че  те не правят изчисления, а отговорите идват при тях готови. Едни ги виждат, други ги чуват, но.. откъде?

Още преди много години руският учен  Владимир Вернадски  /1863-1945/  изказва хипотезата, че  около Земята се натрупва нещо като аура, която той нарекъл ноосфера.
Според специалистите, там се събира интелектът на всички земни жители, преминали в отвъдното.  Съвременните физици дори са разширили  тази хипотеза, като твърдят, че планетата ни е обвита с информационно-енергетично поле.  Според тях то пази цялата информация за това каво е било, какво е и какво ще бъде.

Нито едно събитие, нито едно явление не можело да се случи преди информационно-енергетичното поле да създаде нещо като холограма на  това събитие или явление. По този начин те обясняват и феномена на прорицателите, които ‘виждат’ бъдещето.   Физиците смятат, че    техният  организъм се включва по някакъв начин към това поле и получава правилните отговори.  Те твърдят, че вероятно затова са се сбъдвали много от предсказанията  на Нострадамус, Ванга и много други.  Вероятно оттам получават отговорите и малките гениални математици?

Тези хипотези са доста интересни и не противоречат на здравия смисъл. Но... никой не знае кога ще знаем точните отговори. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия