Оловни книги намерени в Северна Йордания

Наскоро  група учени са успели да разшифроват част от сакрален текст, нанесен преди 2000 години  върху листове, направени от олово. Около 70 книги, всяка от които съдържа няколко прошнуровани с тел оловни пластини били открити в Сев

2011-06-27 22:04:37
Оловни книги намерени в Северна Йордания
Наскоро  група учени са успели да разшифроват част от сакрален текст, нанесен преди 2000 години  върху листове, направени от олово.

Около 70 книги, всяка от които съдържа няколко прошнуровани с тел оловни пластини били открити в Северна Йордания от местни жители.  Находката се пазела в тайна, защото се правели опити тайната ‘библиотека’ да бъде продадена.

Широката общественост узнала за съкровището  след като няколко от потенциалните купувачи се обърнали към учени за провеждане на експертизи за оригиналност.

Върху оловните листове е нанесен зашифрован  текст, основан на иврит.  При това авторите му широко са използвали и йероглифи.

След напрегната работа, специалисти от Оксфордския университет успели да разчетат част от текста. В него се говори за Месията и Възнесението. Експертите са на мнение, че в оловните книги става дума за Христос... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия