Спор межу Враца и Пазарджик - кой град е по-древен Оходен или Протоград?

Археологическият сезон започва през юли, но отсега се знае, че тази година битка за най-стария град в Европа ще има между градовете Враца и Пазарджик.  От  близо две години археолози спорят кой  от откритите древни градове  е

2011-06-27 21:45:11
Спор межу Враца и  Пазарджик - кой град е по-древен Оходен или Протоград?
Археологическият сезон започва през юли, но отсега се знае, че тази година битка за най-стария град в Европа ще има между градовете Враца и Пазарджик.  От  близо две години археолози спорят кой  от откритите древни градове  е на повече хилядолетия -  Оходен или Протоград /наречен от археолозите така като първообраз на съвременния град/.

Миналата година край Враца бяха открити останки от култова ограда.  Тогава бе открит и напълно запазен скелет на жена, който е положен в сакрално  съоръжение, който е без аналог.  Древната дама е наречена Тодорка, а мавзолеят с останките й може да се види във Врачанския музей. По-късно там е открит и скелет на дете, а накрая и кости на мъж.  

Според специалистите, те са живели преди около 8000 години и са били  представители на най-ранните земеделци, основоположници на съвременната европейска цивилизация.
На тези останки сега в Оксфорд се правят три вида анализи, от които се очаква съвсем точно датиране.

Наскоро обаче в спора за най-стария град влезе и Пазарджик. Българо-гръцки екип от археолози откри градски стени, порта на голямо селище и ров с платформа срещу нападатели.  А в земята бе открит скелет на човек  на над 6000 години.  Според специалистите се касае за  цивилизация от каменно-медната епоха на 6800 години.

Оказва се, че в ранна Тракия преди 68 века е имало цивилизован начин на  живот, религиозен и търговски център, а хората дори са развивали изкуствата. Техният бог е бил Майката, която олицетворявала природата и жената като пазител на рода.

Артефактите, обаче, които накараха учените да твърдят, че това е най-древният град в Европа,  бяха открити в началото на този месец.  Доскоро археолозите разработвали само могилата край с. Юнаците. Оказало се обаче, че  Протоград се разпростирал на още 100 дка извън крепостните стени.  Там са живеели земеделците и скотовъдите, а вътре в просторните сгради, по-високата класа. Освен жилищните сгради,  в центъра на града в просторни помещения, украсени с червена и бяла боя, е имало цяла индустриална зона.
Там са открити оръдия на  труда и пещи, а цялата система  предполага, че това е бил много цивилизован град.  

Най-интересното е, че в този град са намерени първите хладилници в света. Дълбоко
под земята са намерени помещения, където изолирали месото и го държали студено.  Такова  нещо не е срещано досега, категорични са археолозите. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия