Млад императорски пингвин обърка пътя към дома и се озова в Нова Зеландия – на разстояние от над 3000 км от родната Антарктика.

Според зоолози, 10-месечният пингвин вероятно се е отделил от групата си в търсенето на калмари, загубил се е във водите край Антарктика и е продължил да плува, опитвайки се да стигне до сушата. Вместо до родната си земя обаче, той стигнал до бреговете на Нова Зеландия.

Императорските пингвини могат да прекарват месеци в океана, като изпитват необходимост да отидат на сушата, когато трябва да сменят перата си или пък да си вземат почивка от плуването. Това е причината, поради която изгубилата се нелетяща птица е успяла да оцелее толкова дълго време във водата, изминавайки внушителното разстояние.

Когато бил открит край бреговете на Нова Зеландия, императорският пингвин бил в добро здравословно състояние. Той тежал около 10 кг., което нормално за неговата възраст. Бил добре нахранен и разполагал със солидни запаси от мазнини в тялото.

Въпреки това обаче, температурата от 18 градуса се оказала твърде висока за пингвина и той решил да се поразхлади, похапвайки сняг. Грешката му била в това, че сбъркал крайбрежния пясък със сняг и похапнал солидно количество от него. Това било установено след прегледа му в зоологическата градина в Уелингтън, където в момента го лекуват.

До момента изгубилият се пингвин е бил подложен на две операции за прочистване на хранопровода и стомаха от погълнатия пясък. Интервенциите са били успешни, но състоянието на птицата е все още тежко. Тя е дехидратирана и изтощена от високите температури, на които не е свикнала.

Ако императорския пингвин успее да оцелее, австралийски бизнесмен вече му е уредил превоз до Антарктика – руски ледоразбивач, нает от него за експедиция до морето Рос през февруари.
Автор: Илиана