За проблемите с родителите

Дрехите, които обличате. Храната, която ядете. Цветът на стените в стаята ви. Къде ходите, когато сте навън. С кого излизате. По кое време си лягате в леглото. Това са все неща, за които са отговаряли вашите родители, когато сте били дете. Тог

2011-06-25 17:19:04
За проблемите с родителите
Дрехите, които обличате. Храната, която ядете. Цветът на стените в стаята ви. Къде ходите, когато сте навън. С кого излизате. По кое време си лягате в леглото.

Това са все неща, за които са отговаряли вашите родители, когато сте били дете. Тогава сте нямали право на собствено мнение и е трябвало да следвате безропотно техните предписания. С навлизането в тийнейджърската възраст обаче, младежите все по-често изпитват желание да правят свой собствен избор. И тук започват проблемите с родителите.

Взимането на самостоятелни решения е част от израстването на всеки човек. За родителите ви обаче вие винаги си оставате тяхното дете. Затова им е трудно да се адаптират към промените, които настъпват в поведението ви, и към независимостта, за която все по-често започвате да настоявате.

В повечето семейства сблъсъците между тийнейджърите и техните родители в един момент неизбежно настъпват. Вие искате да сложите плакати по стените на стаята си, но баща ви възразява. Мотаете се всеки ден след училище в мола с приятелки, а майка ви предпочита да ви вижда вкъщи, трудещи се над домашните си.

Подобни неразбирателства се появяват често. Подрастващите се ядосват, защото родителите им ги възприемат като деца и не им позволяват да взимат собствени решения. Родителите пък се чувстват силно застрашени от факта, че губят контрола над детето си.

Когато става въпрос за вечерни излизания, алкохол и секс нещата стават дори още по-сложни.

За да се разбирате добре с родителите си и да избегнете максимално проблемите, свързани с неразбирателството с тях, е важно да им покажете, че могат да ви имат доверие. Това обаче понякога не е никак лесна задача, особено при по-консервативните родители.

Опитайте се да общувате по-често с тях, споделяйте им, не ги лъжете и не пазете тайни. Лъжите рано или късно винаги се разкриват, а веднъж изгубено, доверието много трудно може да се върне. За сметка на това, когато казвате истината, колкото и неудобна да е тя, печелите бонус точки в очите на родителите си. Колкото повече информация споделяте с тях, толкова повече притесненията им за вас отпадат.

Не се страхувайте да изразявате мнението си. Споделяйте гледната си точка и не се плашете от това, че родителите ви не споделят вашите виждания. Със сигурност им е трудно да се поставят на ваше място, но колкото по-често ги приканвате да го правят, толкова по-често те ще се опитват да влизат в положението ви.

Изградете приятелски отношения с родителите си. Покажете им, че ги цените и обичате, че уважавате мнението и гледната им точка. Забравете за истеричните викове и крясъци, водете спорове спокойно, без излишно напрежение и не повишавайте тон.

Търсете компромиси, които са способни да удовлетворят и двете страни на спора. Ако искате да останете на партито, на което сте поканени, до 11 часа, а вашите родители настояват да се приберете в 10, то предложете им през деня да подредите стаята си или да изчистите къщата, за да може да излезете за по-дълго време вечерта. Опитайте се да заслужите това, което искате.

В крайна сметка не забравяйте, че и вашите родители са били тийнейджъри и вероятно са имали същите проблеми със своите майки и бащи. Ето защо в много от случаите те могат перфектно да се поставят на ваше място.

Не забравяйте също, че родителите ви са хората, които най-много се притесняват за вас, хората, за които в най-голяма степен е важно да бъдете щастливи. Те ви обичат и винаги ще ви подкрепят. Родителите ви не са ви врагове.

Имайте предвид, че майка ви и баща ви често може да са прави в даден спор. Понякога житейският опит се оказва най-ценният съветник и вслушването в съветите на родителите може да ви спаси от редица беди, за които дори не подозирате.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия