Към бъдещите студенти: трябва да внесете сами здравните си осигуровки!

За пореден път от Националната агенция по приходите напомнят на бъдещите студенти, че трябва да платят сами здравните си осигуровки за месеците, заключени между завършването на средното им образование и започването на обучението им във висше учебн

2011-06-25 13:45:59
Към бъдещите студенти: трябва да внесете сами здравните си осигуровки!
За пореден път от Националната агенция по приходите напомнят на бъдещите студенти, че трябва да платят сами здравните си осигуровки за месеците, заключени между завършването на средното им образование и започването на обучението им във висше учебно заведение.

Статистиката сочи, че всяка година между 60 и 70% от първокурсниците имат пропуски в здравното осигуряване, които се равняват на една до три пропуснати вноски. При повече от две неплатени задължения пък се прекъсват здравноосигурителните права.

Ето защо всеки от бъдещите студенти трябва сам да плати вноска в размер на 16,80 лв. за всеки от летните месеци, през които не се обучава.
За студентите втори курс и нагоре летните здравни осигуровки се плащат от държавния бюджет.

Трябва да се има предвид, че осигуровките се поемат от държавата само на студенти в редовна форма на обучение и под 26 години, които не са на трудов договор. Това означава, че дори и наесен да сте студент, ако сте в задочна форма на обучение или пък сте на повече от 26 години, трябва да плащате сами осигуровките си.

Студентите, които учат в чужбина, освен че трябва да платят здравните си вноски за летните месеци, те трябва и сами да удостоверят пред държавата, че са в редовна форма на обучение в чужд университет. За разлика от родните висши учебни заведения, чуждестранните не поемат задължението да подават информация към родната агенция по приходите за записаните в тях български студенти. Това означава, че вие сами ще трябва да се погрижите за представянето на необходимите документи.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия