Преборете излишните килограми с повечко вода

Водата е много важна за нашия организъм, особено, ако сме се подложили на тежка диета. Липсата й, когато сме на строг хранителен режим, спира разграждането на мазнините. Диетата става неефективна, защото организмът ни се стреми да отдели с помощт

2011-06-24 01:54:30
Преборете излишните килограми с повечко вода
Водата е много важна за нашия организъм, особено, ако сме се подложили на тежка диета. Липсата й, когато сме на строг хранителен режим, спира разграждането на мазнините.

Диетата става неефективна, защото организмът ни се стреми да отдели с помощта на водата токсичните продукти, които приемаме. Когато тя е недостатъчна, той не може да се справи с тази задача и те остават в кръвта ни.

Водата съставлява 50% от телесната маса при възрастните хора, 65% при хората, които са в зряла възраст и 75% при децата и подрастващите. Това количество не е постоянна величина и се изменя ежедневно в зависимост от редица външни фактори.

Всеки ден нашият организъм губи близо 2 литра вода, 1.5 литра с урината и останалата част при изпотяването и дишането. За да имаме балансирано количество в своето тяло, трябва ежедневно да пием по 1.5-2 литра течности. Хората, които имат проблеми с килограмите, трябва да пият по още една допълнителна чаша на всеки 10 кг. излишно тегло.

В реда на нещата е лятно време да пием повече течности заради непосилните жеги навън. Но за жителите на България е препоръчително и зимно време да пият достатъчно количество вода, заради начина ни на хранене. През студените зимни месеци сме свикнали да консумираме повече месо за сметка на плодовете и зеленчуците.

Ако редовно пиете кафе, препоръчително е на всяка чашка да приемете и по една чаша вода. Привържениците на алкохола трябва да разреждат своите спиртни напитки с разредител и лед, най-добре със слабоминерализирана вода.

Хубаво е да се научим да изпитваме жажда, колкото се може по-рядко, защото тя е симптом на дехидратацията. Препоръчително е да пием вода често, но по малко.

Дори да не сме на тежка диета, ако се храним разумно и пием по половин литър вода преди всяко основно хранене, с изненада ще установим, че след 3 месеца теглото ни ще е с 5-7 килограма по-малко.


Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия