Мозъкът на гражданите е различен от този на провинциалистите

Жителите на натоварените градове често са под стрес заради най-различни фактори като висока престъпност, прекалено многото хора, трафикът и т.н. Учени от Германия са стигнали до извода, че мозъкът на гражданите реагира доста по-различно на стресови с

2011-06-24 01:31:29
Мозъкът на гражданите е различен от този на провинциалистите
Жителите на натоварените градове често са под стрес заради най-различни фактори като висока престъпност, прекалено многото хора, трафикът и т.н. Учени от Германия са стигнали до извода, че мозъкът на гражданите реагира доста по-различно на стресови ситуации от този на провинциалистите.

В човешкия мозък има две зони, които са пряко свързани с регулирането на стреса и емоциите и променят своя начин на работа заради стресиращия живот, който имат повечето хора в градовете.  Сред гражданите рискът от страхови неврози се увеличава 21 пъти, а от душевни разстройства с 39 пъти.

Мозъкът на хората от градовете приема по-различен начин стреса от мозъка на хората, живеещи в провинцията. До този извод се стигнало след проведен експеримент с група доброволци. Тяхната мозъчна активност се е следила с ядрено-магнитен резонанс. Гражданите и провинциалистите трябвало да решават математически задачи под влиянието на стресови ситуации за кратък период от време.

Резултатите от експеримента показали, че жителите на големите градове имат повишена активност в амигдалата - това е зоната, която е свързана с реакциите на стреса. Хората, които са изживели своето детство в големия град, имат по-завишена активност в перигенуалния преден цингуларен кортекс, който е свързан с регулирането на стреса.

Все още не е ясно дали тази повишена активност на мозъка при гражданите е за тяхно добро или напротив. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия