Новата идея на милиардера Ричард Брансън е 'Върджин Океаник'

След като атакува Космоса,  британският милиардер сър Ричард Брансън,   смята да осъществи уникални гмуркания  във водите на петте световни океана.  Проектът на 61-годишния богаташ  се нарича ‘Върджин Океаник&rs

2011-06-22 23:57:21
Новата идея на милиардера Ричард Брансън е 'Върджин Океаник'
След като атакува Космоса,  британският милиардер сър Ричард Брансън,   смята да осъществи уникални гмуркания  във водите на петте световни океана.  Проектът на 61-годишния богаташ  се нарича ‘Върджин Океаник’ . За разлика от  ‘Върджин Галактик’ , който предлага космически разходки за платежоспособни търсачи на силни усещания, новият проект  има идеята да разшири човешките знания за непознатия воден свят на планетата.

Знае се, че 70 процента от повърхността на Земята  се състои от вода, а само 10 процента от формите на живот, обитаващи този свят са познати на хората.  Ето защо , Брансън окачествява този проект  като мисия с научна цел.

В рамките на този проект ще се осъществят  пет дълбоководни потапяния до най-дълбоките точки на всеки от петте океана.  Те ще се изпълнят със специализирана  подводница, която прилича на подводен самолет.

Кабината на подводницата има формата на балон и е изработена от кварц, а самата подводница  - от   въглеродни влакна и титан.  Очаква се тя да може да издържи потапяне до 11 300  м под морското равнище.  Двигателите на този апарат му позволяват да измине повече от 10 км, като общо престоят му във водата  може да продължи 24 часа без прекъсване.  Подводницата ще може да взима водни проби, ще прави снимки с камера и различни научни изследвания, благодарение на роботизираните содни, с които разполага.

Първата експедиция ще бъде осъществена от изследователя Крис Уелш, а целта й е да достигне и изследва  Марианската падина в Тихия океан на дълбочина 11 километра.

Втората експедиция пък смята да пилотира самият Брансън, когото неслучайно наричат магнатът-авантюрист. За следващите 3  пилотите все  още  не са определени, но те ще бъдат до дълбините на Индийския, Северния ледовит и Южния  океан.

Опасностите в това начинание  в ледените и непрогледни  океански дълбини, са големи, защото  налягането върху подводницата ще е  1500 пъти по-голямо от това върху  самолет.

Ексцентричният милиардер  наскоро направи първото успешно изпитание на кораба ‘Върджин Галактик’, с който смята да развлича богати   кандидати  за междузвездни пътешествия.  Говори се, че в списъка от мераклии за космическа екскурзия, които са  готови да платят 200 000 долара, вече фигурират 330  души, сред които изпъкват имената на редица холивудски знаменитости.

Към днешна дата,   състоянието на Ричард Брансън се оценява на 4.4 милиарда британски лири.  Преди време той поставя не един рекорд за най-бързо прекосяване на Атлантическия и Тихия океан с балон.

Брансън инвестира и в много  благотворителни  каузи срещу бедността, климатичните промени и в борбта срещу СПИН.  

Известни са бизнесзаповедите  на  британския милиардер, които той следва през целия си живот: ‘Бъди смел’, ‘Забавлявай се, ‘Стъпи здраво’, ‘Предизвиквай  себе си’, ‘Живей за мига’, ‘Уважавай’, ‘Прави добро’, ‘Цени семейството и приятелите’. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия