Битка за студенти в университетите

Започна битката  за студенти в университетите.  В последно време тя се води целогодишно,  макар че основните изпити и класирания продължават да са през летните месеци.  Тази година, обаче, повечето университети са  обявил

2011-06-22 16:45:52
Битка за студенти в университетите
Започна битката  за студенти в университетите.  В последно време тя се води целогодишно,  макар че основните изпити и класирания продължават да са през летните месеци.  Тази година, обаче, повечето университети са  обявили по няколко класирания,  само и само да запълнят местата си.

Всъщност, тази година за първи път  местата за първокурсници за повече отколкото  целия випуск зрелостници, които завършиха през май. Така че,  има голяма вероятност , всеки абитуриент да стане студент.  

Обявеният прием на студенти е 71 680, а тези които се дипломираха тази година са 68 182 души. И понеже не всички искат да кандидатстват, може да се каже, че в един момент два ВУЗ-а ще  се борят за един студент.

Естествено, с изключение на най-желаните специалности. Там местата  са заети още  след предварителните изпити.  В УНСС  местата в най-търсените направления са запълнени, защото има достатъчно изкарани шестици на изпитите.  По направление, а не по специалности приема УНСС напоследък.  Класирането по специалности става едва в края на втори курс.

Софийският университет приема с оценката  от матурата в 77 от общо 98 специалности. Засега интересът към най-старото учебно заведение  у нас се запазва както миналата година. Университетът обаче сега  пуска няколко нови специалности като история и философия, оптометрия, фотоника и лазерна физика, квантова и  космическа теоретична  физика.

С 27 процента повече  кандидати за инженери ще приеме тази година Техническият университет.  Там се откриват и нови специалности като  софтуерни и интернет технологии и технологично предприемачество и иновации.

Най-евтиното място за изучаване на икономика тази година е Варна.  140 лева е  семестриалната такса в Икономическия университет в морската столица.

Нов български университет пък  предлага друга екстра - прием на студенти още от 11-ти клас. Мераклиите  могат да се явят на теста за кандидатстване преди още да са стигнали до матура.  Ако го издържат, мястото им в университета се пази две години след това. Университетът спестява една година на  кандидати, които са завършили определени профилирани или професионални гимназии. Ако изберат да учат същата или сходна специалност, те започват да учат направо от 2-ри курс.  
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия