Трябва да спим повечко, за да не се "тъпчем" с излишна храна

Има доста важни фактори, които трябва да ни убедят, че ни е нужен достатъчен сън, за да водим пълноценен и здравословен начин на живот. Ето още една причина - ако не сме си доспали, по-трудно ще устоим на изкушенията на масата, особено на сладките не

2011-06-18 01:01:23
Трябва да спим повечко, за да не се
Има доста важни фактори, които трябва да ни убедят, че ни е нужен достатъчен сън, за да водим пълноценен и здравословен начин на живот. Ето още една причина - ако не сме си доспали, по-трудно ще устоим на изкушенията на масата, особено на сладките неща и нездравословните храни.

Сънливостта е свързана с намалена активност в префронталния кортекс, който е свързан с контрола на поведението на човек и с неговия самоконтрол за най-различни постъпки, които би извършил.

Група психолози направили изследване, в което взели участие група доброволци. На тях им били показани снимки на различна храна - нискокалорична, висококалорична, снимки на камъни и растения. Докато траело проучването те записвали с функционален магнитен резонанс какво става с техните мозъци. Те установили, че хората, които не си доспиват, "нямат спирачки".

Доброволците, също така, попълнили и въпросник, свързан с техните усещания за глад и сънливост. Резултатите показали, че хората, които се чувстват най-уморени и сънливи са и най-гладни. В сравнение с отпочиналите хора, те харесвали много повече снимките на калоричната храна.
Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия