Пластмасова шапка бори безсънието

Вече има нов начин, който успешно бори безсънието. Учени от университета на Питсбърг в Америка създадоха пластмасова шапчица, която се слага на главата преди сън. За да бъде лечението ефикасно, префронталната кора на главния мозък трябва да бъде охла

2011-06-16 00:00:40
Пластмасова шапка бори безсънието
Вече има нов начин, който успешно бори безсънието. Учени от университета на Питсбърг в Америка създадоха пластмасова шапчица, която се слага на главата преди сън. За да бъде лечението ефикасно, префронталната кора на главния мозък трябва да бъде охладена от шапката преди и по време на сън. Това се прави, с цел да бъде намалена хиперактивността на кората и хората да заспят по-лесно и по-дълбоко.

В последното изследване, свързано с тази шапка, са участвали 12 представителки на нежния пол, като при девет от дамите се е наблюдавало първично безсъние. По време на експеримента в шапката имало студена вода и резултатите показали, че именно тя е помогнала хората с проблеми със съня да имат здрав сън, почти толкова добър, колкото при другите трима, които не страдали от безсъние.

В бъдеще лечението с тази шапка ще бъде изпробвано и върху мъже. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия