Тези, които се движат повече, стареят по-бавно

Равнището на физическа активност оказва непосредствено влияние върху скоростта на стареене на организма.  Хората, които не се движат достатъчно, стареят средно с 10 години по-рано, отколкото техните  активни връстници - така поне твърдя

2011-06-12 22:56:17
Тези, които се движат повече, стареят по-бавно
Равнището на физическа активност оказва непосредствено влияние върху скоростта на стареене на организма.  Хората, които не се движат достатъчно, стареят средно с 10 години по-рано, отколкото техните  активни връстници - така поне твърдят британски учени.

В проведено изследване са  взели участие 2400 двойки близнаци. Те попълнили анкетни карти за честотата и интензивността на физически натоварвания и им е била направена пълна кръвна картина.

Учените са измерили и дължината на теломер-хромозомите в кръвните  клетки на участниците и са съпоставили резултатите в попълнените анкети.

Теломерите не носят наследствена информация. Тяхната основна функция е да защитават клетъчната ДНК от деформации и повреди.  Дължината на теломера, която намалява с напредване на възрастта, се смята за основен  индикатор за стареенето на организма.

При сравнението на данните, получените резултати  показали, че при хората, които не се движат достатъчно, дължината на теломерите е по-малка, като намаляването съответства на 10 г. живот.

Учените обясняват, че вероятно тялото при хората, които не се движат достатъчно, е по-чувствително към възпаления и увреда на клетките,  а физическата  активност помага за справяне със стреса, който  е причина за съкращаването на теломерите.  
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия