Инфрачервени снимки от Космоса показват обекти, скрити под земята

Д-р Сара Паркак е първата, която започва работа в областта на «космическата археология» в университета Алабама.  Нейният екип  анализира  спътникови снимки на НАСА, направени на орбита на 700 км над Земята, които могат

2011-06-10 15:52:18
Инфрачервени снимки от Космоса показват обекти, скрити под земята
Д-р Сара Паркак е първата, която започва работа в областта на «космическата археология» в университета Алабама.  Нейният екип  анализира  спътникови снимки на НАСА, направени на орбита на 700 км над Земята, които могат да заснемат обекти с диаметър по-малък от 1 м на земната повърхност.

Технологията на инфрачервените снимки  от Космоса позволява да бъдат заснети  обекти, скрити под земята. Така са открити 17 затрупани пирамиди в Египет, както и повече от 1000 гробници и 3000 древни селища.

Разкопките вече са потвърдили някои от откритията. Учените до момента  са разглеждали само това, което лежи съвсем близо до повърхността, а на по-голяма дълбочина остават още много скрити неща. Според учените предстоят още много открития, защото има още много обекти, затрупани от наноси от Нил.

С новата технология е открит  дом отпреди 3000 години, а фотографиите практически идеално съвпадали с неговите очертания.

В началото властите не били особено заинтересувани от откритията на доктор Паркак, но съобщението, че в Сахара се крият още пирамиди, ги принуди да започнат разкопки. В бъдеще учените се надяват да започнат да прилагат новата технология за археологически разкопки и в други страни по целия свят.

Две от потенциалните пирамиди са в района на Сахара, а направените пробни разкопки показват, че те могат да се превърнат в  едни от най-важните археологически площадки в Египет. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия