Стивън Хокинг : 'Мозъкът просто спира да работи и край'

Нобеловият лауреат, един от най-известните астрофизици в света, Стивън Хокинг,  е на мнение, че убеждението, че след  смъртта ни очаква Рай, е просто приказка за хората, които се страхуват да умрат.  Той смята, че мозъкът просто сп

2011-06-10 14:48:21
Стивън Хокинг : 'Мозъкът просто спира да работи и край'
Нобеловият лауреат, един от най-известните астрофизици в света, Стивън Хокинг,  е на мнение, че убеждението, че след  смъртта ни очаква Рай, е просто приказка за хората, които се страхуват да умрат.  Той смята, че мозъкът просто спира да работи и... край.

На 21-годишна възраст  на Хокинг поставят тежката диагноза амиотрофична склероза, която предизвиква неизбежна парализа. Оттогава болестта на учения непрекъснато прогресира, а лекарите дори смятали, че тя ще  го убие за няколко години. Волята  за живот на Хокинг обаче, се оказала  много по-силна, отколкото присъдата на лекарите.  

Хокинг разказва, че от близо 49 години живее с перспективата за ранна смърт. Той не се страхува да умре, но и не бърза, а и има още много работа, която трябва да свърши.

Според Хокинг, нашият мозък е като компютър. Той спира да работи, когато компютърът се повреди. Ученият смята, че не съществуват нито Рай, нито друг задгробен живот за счупените компютри.  А всички тези приказки били за онези, които се страхуват от тъмното.

В своята книга ‘Великият замисъл’, която излезе през 2010 година, Хокинг  отхвърля идеята за съществуването на Бог.  Естествено, тази книга предизвика  крайно рязка и негативна реакция у много религиозни лидери.

Великият физик препоръчва да се постави ясна  граница между употребата на името на Бога като метафора и това, той да бъде определян като Творец и Създател на всичко съществуващо. Хокинг стига и по-далеч - той не само отхвърля съществуването на Рая, но и се съмнява, че животът на хората на Земята има някакъв смисъл.

Според него, хората просто трябва да се стремят да свършат колкото може повече неща  - това е всичко.

Хокинг е  на мнение, че науката е прекрасна, когато дава прости обяснения на явленията или на връзките между тях - като пример той дава  двойната спирана на ДНК и основните уравнения във физиката.  
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия