Математиката не ви върви? Възможно е да страдате от дискалкулия

Ако имате проблем с математиката, трудно решавате задачи, не разбирате условията и какво трябва да намерите, може би, страдате от дискалкулия. Близо 7% от хората, които "не се понасят" с математиката страдат от тази болест. До този извод бе

2011-06-10 01:57:56
Математиката не ви върви? Възможно е да страдате от дискалкулия
Ако имате проблем с математиката, трудно решавате задачи, не разбирате условията и какво трябва да намерите, може би, страдате от дискалкулия. Близо 7% от хората, които "не се понасят" с математиката страдат от тази болест. До този извод бе достигнато след направено проучване.

Учените сравнили резултатите от тестове по математика на деца и възрастни. Ниските резултати показват, че повечето хора имат проблеми с разбирането на условията на задачите и с елементарните аритметични действия, като събиране/изваждане и умножение/деление.

Дискалкулията е разстройство в усвояването на смятането при подрастващи, които в същото време се развиват нормално и са интелигентни личности. Децата могат да решат задачата, но изписват грешно правилния отговор. Срещат, обаче, затруднения при решаването на текстови задачи, защото се ориентират трудно за логическата последователност на действията и разбъркват реда на математическите действия (например, първо събират, а после делят).

В този момент повечето родители смятат, че тяхното дете не се справя с математиката, полага нужните усилия, но просто не му се получава, защото това не е неговата наука.

Дискалкулията може да бъде и наследствено разстройство. Болестта се дължи на аномалии в центровете на мозъка, които водят до съществени проблеми с математиката. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
mrankoniiii
преди 11 години

аз страдам от най-висока степен на дискалкулия . Абсолютно всичко което е описано съвпада .


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия