Випуск 2011 по-умен от предишните, но не липсват и 'бисери' на матурата

След излизането на резултатите от матурите, се установи, че випуск 2011 е по-умен от предишните и е шампион по успех, откакто у нас се провеждат матури.  Тази година зрелостниците са с най-висок среден успех от предишните години, а най-висок

2011-06-04 15:47:00
Випуск 2011 по-умен от предишните, но не липсват и 'бисери' на матурата
След излизането на резултатите от матурите, се установи, че випуск 2011 е по-умен от предишните и е шампион по успех, откакто у нас се провеждат матури.  Тази година зрелостниците са с най-висок среден успех от предишните години, а най-висок е успехът по български език, химия, физика, математика, история и география, както и по повечето езици.

По информация на експерти от МОМН, най-много е скочил успехът по география - с 10 точки.
Най-много двойки тази година има по биология, философия и английски.   

Що се отнася до матурата по литература, двойките, тройките и четворките са намалели спрямо миналите три години, а петиците и шестиците са се увеличили.  

Въпреки повечето отлични оценки, тази година от министерството отбелязват рязък спад по отношение на правописа  и пунктуацията.  Според министър Игнатов, виновен за това е интернет.   За сметка на правописа, обаче,   с 3 % са се увеличили младежите, които се справят добре с въпросите по литература.

Тази година прави впечатление, че има бум на есета - половината от зрелостниците са предпочели да разсъждават  над въпроса за живота и книгите по принцип.  Явно Далчев се е сторил труден на зрелостниците, което личи и от множеството ‘бисери’ с техните работи.

Министър Игнатов е на мнение, че  се върви в правилната посока - ‘по-малко зубрене’.

‘И аз съм като Далчев - като вляза във Фейсбук, и забравям за всичко останало’ - това е написала една от абитуриентките, разсъждавайки по темата ‘Животът и книгите в стихотворението ‘Книгите’ на Атнас Далчев’.  

‘Далчев трябва да зареже четенето и да вземе живота ви с ръце, докато не е станало късно’, пише пък друг абитуриент.  Друг констатира, че ‘Поетът го е закъсал много заради четенето’.

‘Четенето докарва депресия’ - казва трети и дава съвети на Далчев: ‘Не може вечно да чете, да излезе и да се види в приятели.’

Родили са се и нови думи - ‘ерузист’ и ‘дяволист’.  Според проверителите, това е опит да се кажат думите ‘ерудит’ и ‘диаболист’.   

От МОМН съобщават, че най-добрите  съчинения ще бъдат качени на страницата на министерството, за да могат бъдещите зрелостници да видят с какво трябва да се сравняват. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия