В неделя (5 юни) се навършват 30 години от първите публикации за СПИН в Америка. Вече има нови надежди, че ще се намери лек за тази неизлечима до момента болест. Има един-единствен човек, за когото се говори, че се е излекувал от СПИН - това е Тимъти Рей Браун от Сан Франциско. Неговото лечение не е широко приложимо, но дава надежди, че ще се намери начин болестта да бъде победена.

Над 25 милиона души умряха от СПИН от 1981 година насам. В момента над 33 милиона души са носители на СПИН, като в Америка те са над 1 милион. Всяка година близо 2 милиона умират от това смъртоносно заболяване, най-често това са жители на бедните страни, които нямат пари да се лекуват и да забавят болестта.

За последните 10 години случаите на заразени със СПИН са спаднали с 25%, намалели са и смъртните случаи. Вече има модерни медикаменти, които се приемат лесно и повечето болни пият само по едно хапче дневно.

През 1995 година Тимъти Рей Браун разбрал, че е заразен със СПИН. Той изпробвал най-различни хапчета, като се отказвал от повечето заради страничните им ефекти. През 2006 година лекарите открили, че той страда и от левкемия. Химиотерапията го докарала до такова тежко състояние, че лекарският екип бил принуден да го вкара в изкуствена кома, за да оживее.

За да има ефект лечението на Браун трябвало да му присадят стволови клетки. Лекарите имали за цел по този начин да излекуват и двете болести - СПИН и левкемията. Мъжът си подложил на трансплантацията в началото на 2007 година. Година по-късно той отново бил болен от левкемия, но не и от СПИН. Той си направил втора трансплантация, победил левкемията и до ден-днешен е жив и здрав и не взима никакви лекарства. Браун се подложил на редица изследвания и не му били открити никакви следи от ХИВ нито в тъканите, нито в кръвта.

Този случай накарал лекарите да търсят начин за победа над ХИВ инфекцията. Те смятат да модифицират някои кръвни клетки на пациенти, които се борят с инфекциите, за да се спре развитието на СПИН. По този начин ще се засили имунната система на болните и те няма нужда да взимат лекарства.
Автор: Ралица Солакова