Матурите минаха, резултатите са качени, време е за анализ

Матурите вече свършиха, резултатите са известни, време е да бъдат анализирани писмените работи. Добрата е новина, че шестиците са се увеличили спрямо миналата година, има значително по-малко слаби оценки. Повечето абитуриенти са избрали да се явят

2011-06-03 15:01:48
Матурите минаха, резултатите са качени, време е за анализ
Матурите вече свършиха, резултатите са известни, време е да бъдат анализирани писмените работи. Добрата е новина, че шестиците са се увеличили спрямо миналата година, има значително по-малко слаби оценки.

Повечето абитуриенти са избрали да се явят на матура по география, английски език и биология. Най-малко желаещи имало за руски, италиански и испански език.

По задължителната матура по български език и литература отличните оценки са 1091 спрямо 701 за 2010 година, слабите оценки са 2391 спрямо 3153 спрямо миналата година. Най-добре са се представили дванадесетокласниците от София, Пловдив и Стара Загора, най-слаби са учениците от Шумен, Разград и Търговище.

По традиция най-добре са се справили възпитаниците на профилираните гимназии, следвани от училищата по изкуства и професионалните гимназии.

По матурата по български език и литература са хванали петима ученици, които са се опитвали да преписват, техните работи били анулирани.

Похвално е, че голяма част от абитуриентите са започнали да четат, интерпретират и създават текстове. През 2010 година 40% от явилите са на задължителната матура са отказали да пишат есе и да отговарят на отворените въпроси, през тази година процентът е 30. Явно промяната е факт, защото учениците са спрели да зубрят наизуст и са започнали да учат и да разсъждават сами.

Лошото е, че на въпросите в теста, които са свързани с правопис и пунктуация, повечето ученици са се представили доста зле. Тези резултати показват, че в училище не трябва да се пренебрегват часовете по български език, както става навсякъде, за да не се изоставя с материала по литература.

Резултатите от тазгодишната матура вече са качени на rezultati.zamaturite.bg, където всеки може да види оценката си, като въведе своето ЕГН. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия