Социалното министерство готви нов закон   за детето, където ще залегнат и специални
стандарти  за родители. Изискванията не са на министерството, а на Агенцията за закрила на детето и неправителствената организация ‘За нашите деца’

Да готви вкусно, да рита мач, да ходи на дискотека, да пише в чата,  да обяснява за секса, да чисти редовно, да  казва всеки ден ‘обичам те’... - това са само част от изискванията  към всяка майка , която иска да бъде добър и грижовен родител. Целта на новия закон е социалните експерти , които работят с деца, да могат да преценяват кога семейната среда става опасна за детето и кога то трябва да бъде изведено от семейството и отделено от родителите си.

Правилата са разделени на седем групи - основни грижи, безопасност, емоционална близост, стимулиране на обучението, правила и напътствия, признаване на идентичността на детето и семейни и социални отношения.  Във всяка група  стандартите са  в червена, жълта и зелена зона. В червената са задължителните правила, които,  ако   бъдат пренебрегнати от родителите, детето е в риск и е необходимо спешното му извеждане от дома.

В групата на основните грижи най-важни са материалните условия, без които детето не може да бъде нормално отглеждано. Родителите трябва да осигурят на детето си хранителен режим,  отопление, вода, ток и хигиена.  Според тези стандарти, майките винаги трябва да бъдат до детето си, когато то е прието в болница.

Голямо внимание се обръща на  приготвянето на храната в семейството. Детето трябва да знае, че родителите му готвят за него. Друго  основно правило за родителите  е, те да осигурят достъп на детето си до информация за сексуално  образование, за злоупотребата с наркотици, както и да го подкрепят при проблеми с гаджето или  с приятелите.

Втората група стандарти са свързани с безопасността на детето. Ако се установи, че родителите  не са наясно с рисковете, които крие определена дейност, това може да доведе до извеждане на детето от дома. Възпитанието не трябва да става чрез насилие.  Ето защо, всеки родител, които поражда проблем в семейството, ще трябва да работи  задължително с психолог.

Детето трябва да се чувства обичано и ценено, а родителите трябва да изградят  доверие, да обръщат внимание на емоциите на децата си, да им помагат, да ги окуражават да споделят и да разговарят с  тях.

Отдавна трябваше да има такъв закон у нас. Отделен е въпросът по какъв начин  ще могат да се накарат  тези, които са създали деца,  да се превърнат наистина в родители, както и да изпълняват горните стандарти.  Защото, за съжаление,  има много семейства у нас, дори и такива с добри финансови възможности, чийто деца, обаче, моментално трябва да се изведат от семействата, защото никой от другите критерии не е спазен..
Автор: Тони