Днес е Спасовден!

Днес църквата отбелязва големият християнски празник Възнесение Господне или Спасов ден.  Той е подвижен  и е на 40-тия ден след  Великден  и винаги в четвъртък. Според народните вярвания, след Възкресението Христос се явя

2011-06-02 14:53:26
Днес е Спасовден!
Днес църквата отбелязва големият християнски празник Възнесение Господне или Спасов ден.  Той е подвижен  и е на 40-тия ден след  Великден  и винаги в четвъртък.

Според народните вярвания, след Възкресението Христос се явявал многократно на учениците си и им разяснявал своето учение. На 40-тия ден се явил за последен път  на Елеонската планина, където завел апостолите за молитва. Там, след като завършил последната си проповед пред учениците си и пред Светата Дева, Спасителят    вдигнал ръце да ги благослови и се издигнала в небето при стоя Отец. С това приключил земният му път.

С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича Спасовден.

С Възнесението на Иисус завършва делото на нашето спасение. Всички събития, свързани с него - Рождество Христово, Кръстните страдания, Разпятието и   Възкресението, се увенчават  от Възнесението. Затова иконописците често изобразяват на купола на храма именно Възнесение Господне.

Светец с името Спас в православния календар няма, но Спасовден е храмов празник на много църкви и манастири. Това е денят, в който, според народните поверия, се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък. Този празник е свързан преди всичко с култа към мъртвите,  затова в сряда вечер жените  отиват на гробищата и  раздават хляб и варено жито за ‘Бог да прости’  близките им покойници.
По пътя към гробищата не се говори, за да не се смутят душите на мъртвите. През целия ден вратите и прозорците на къщите се отварят широко, за да излязат душите и да се приберат на небето..

Според народните вярвания, ако на Спасовден вали дъжд, годината ще е богата, а реколтата - обилна.  Имен ден празнуват Спас и Спаска.

На Спасовден се спазват и забрани, за да не пада градушка - жените не перат, не тъкат, не шият, а мъжете не орат.

Денят  завършва с богата трапеза и курбан за берекет и здраве.

Последният завет на Христос към всички хора е  - Светият дух ще е винаги с вас! И макар че празникът  мени своята дата  всяка година, Христовото послание остава непреходно. А то е - победа над смъртта чрез вечен живот и над злото - чрез любовта!

 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия