Глобалните катастрофи и какво да мислим за тях?

Всяко трагично събитие е болезнено и тежко. Когато,  обаче,  засяга голям брой хора, то   се превръща в обществена драма. Когато пък такова събитие засегне десетки и стотици милиони хора, това вече е глобална катастрофа. В

2011-05-31 17:42:01
Глобалните катастрофи и какво да мислим за тях?
Всяко трагично събитие е болезнено и тежко. Когато,  обаче,  засяга голям брой хора, то   се превръща в обществена драма. Когато пък такова събитие засегне десетки и стотици милиони хора, това вече е глобална катастрофа.

Всъщност какво знаем за глобалните катастрофи в природата и  защо настъпват те?

Всички сме чели и знаем за почти историческия факт за изчезването на континента, острова, държавата, цивилизацията, народа Атлантида някъде в източната  част на Атлантическия океан или в Средиземно море.

Многобройни изследвания и останали ръкописи дават да се разбере, че изчезването на  Атлантида не е станало изведнъж и без причина.  Много учени, историци и философи са стигнали до извода, че  цивилизацията на атлантите  е попаднала  в нещо като психологически вакуум и се  е противопоставила на всеобщите природни закони. Според експертите, вероятно по някакъв начин се е стигнало до  изменения на релефа и природните цикли на острова-континент, което пък е дало тласък  на противодействие  от страна на природата. Предполага се, че  всичко това е довело до появата на гигантска вълна-цунами или земетресение, или пък продължителен потоп, които са унищожили  тази цивилизация...

Тук виждаме съвпадение  с гибелта  на град Помпей през 79 г. Според учените,  тогава Римската империя е достигнала до своето абсолютно развитие, след което настъпил идеологически и психологически вакуум. Вероятно са били нарушавани  природните закони, както в строителството, така и в използването на земята и водните ресурси, което е предизвикало съответната реакция  от страна на природните сили  - изригва вулканът Везувий.

Когато в ръцете на човека се появи нов вид мощно оръжие, се знае, че то задължително ще бъде използвано  в угода на онези, които не си дават сметка за взаимовръзката  на процесите в природата.

Когато през 1945 година в Япония бе употребено ядрено оръжие, човечеството се стресна от мащабността  на разрушенията и  последствията  от ядреното заразяване и, като че ли се появи известно отрезвяване. На преден план излезе мирният атом, който  са смятали, че не  представлява никаква опасност при спазването на елементарна техника на безопасност. За съжаление, обаче, по законите на логиката и диалектиката такова отношение винаги се е наказвало и в края на краищата  се случи трагедията в Чернобил...

Учените твърдят, че климатът на  Земята се затопля, което предизвиква топене на снеговете в планините, в Антарктида и Арктика. Това предизвиква повишаване на нивото на Световния океан, а  прогнозите са, че това ще доведе до наводняване  на цели градове и дори държави.

От какво обаче, е предизвикано това затопляне на климата? Естествено, от дейността на човека. Всички сме наясно как той се отнася с майката-природа, как я замърсява, как използва енергийните източници, как не се съобразява  с нищо...

Учените са на мнение, че има цикли, когато в природата се натрупва  отрицателна енергия, която предизвиква  тези глобални катастрофи.  А дали  пък не ни очаква нов еволюционен процес?

Тези процеси обаче, не възникват изведнъж.  Има най-различни предупреждения - промяна на климата, смята на поведението на животни,  риби и птици.

На хората е присъщо да се страхуват.   Когато липсва  елементарна грамотност, страховете се превръщат в мания.  Всичко това предизвиква слухове за край на света, приближаване на астероиди към Земята, топене на ледовете, поява не бъдещи епидемии.

Според някои учени-оптимисти, обаче, времето на глобалните катастрофи  отминава, защото Земята придобивала  вече завършен вид.  Те са на мнение, че тя  не е ‘узрявала’
5 милиарда години, за да изчезне и да се превърне в пустиня.  Те смятат, все пак, че локални катастрофи ще се случват  на територии, където хората не могат да  догонят цивилизацията.

Всъщност,  не знаем на какво да вярваме и какво да мислим, защото една от най-напредналите нации  в света, японската, претърпя страшна трагедия на 11 март т.г.  Вследствие на това, бреговата линия на Япония се е изместила с 4  метра на изток. Силният удар на стихията е довел до разместване на тектоничната плоча, в резултат на което о. Хонсю се е придвижил с 2 метра, а други райони - на още по-голямо разстояние. Установено е, че след земетресението  земната ос се е оказала  отклонена с 6 см, което е довело до намаляване на  денонощието с 1,6 микросекунди. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия