Миризливите крака привличат комарите

Знаете ли защо комарите предпочитат да смучат кръвта от вашите крака и по-рядко се насочват към други части на тялото ви? Насекомите усещат от 10 метра издишвания от човека въглероден двуокис и по този начин се ориентира къде е той. След като наме

2011-05-31 01:10:51
Миризливите крака привличат комарите
Знаете ли защо комарите предпочитат да смучат кръвта от вашите крака и по-рядко се насочват към други части на тялото ви?

Насекомите усещат от 10 метра издишвания от човека въглероден двуокис и по този начин се ориентира къде е той. След като намери своята жертва, комарът обръща по-голямо внимание на краката. Насекомите разпознават близо 10 миризми на човешки крака, които са се появили в следствие от бактерии, които се намират в ходилата. Някои от тях са доста по-любими на комарите в сравнение с останалите. Те ги "надушват" с помощта на своите неврони, които се намират във власинки в устния апарат.

Комарите не реагират на миризмите първите няколко секунди, но след това биват привлечени от нея.

Хората, които имат прекалено миризливи крака, не бива да се притесняват от това, че ще бъдат по-желани обекти от насекомите, защото те харесват смесицата от миризми и е без значение колко е силен мирисът.

Холандските учени ще продължат изследването си в тази насока, за да намерят начин да манипулират поведението на комарите и да се справят с маларията. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия