Скоро незрящите хора ще могат да "виждат" чрез своите уши

В най-скоро време хората, които са загубили зрението си, ще могат да "виждат", благодарение на техните уши, като използват техниката на прилепите. Учени от Канада подложили на ядреномагнитно резонансно сканиране двама слепи доброволци, к

2011-05-29 15:09:54
Скоро незрящите хора ще могат да
В най-скоро време хората, които са загубили зрението си, ще могат да "виждат", благодарение на техните уши, като използват техниката на прилепите.

Учени от Канада подложили на ядреномагнитно резонансно сканиране двама слепи доброволци, като им поставили "ехолокатори". Те издавали църкащи звуци с устата си, а миниатюрните микрофончета, които се намирали в ушите им, улавяли излизащия и отразен ехосигнал. И двамата доброволци били слепи от самото си раждане. Чрез звука, който се отразявал, те трябвало да различат предмети, като дървета, автомобили и пр.

Двамата слепи се справили много добре и разпознали не само размерите, но и движението на обектите около тях. Чрез сканирането ехосигналите се обработват от зрителната част на мозъка, а не от слуховата, като по този начин може да се постигне визуална интерпретация. Ехолокацията позволява на слепите хора да извършват дейности, които преди са били невъзможни за тях - игра с топка, каране на колело и т.н. По този начин незрящите хора ще могат да вършат ежедневните си дейности и да станат по-самостоятелни.

Ехолокацията може да бъде полезна и за хората, които виждат нормално, но се намират в трудни условия. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия