Телевизията ни хипнотизира, промива ни мозъците...

Повечето хора запълват свободното си време с гледане на телевизия. Малцина са тези, които ходят на планина, четат някоя интересна книга или си играят със своите деца/внуци. Почитателите на телевизията твърдо седят зад становището си, че малкият екран

2011-05-29 02:02:09
Телевизията ни хипнотизира, промива ни мозъците...
Повечето хора запълват свободното си време с гледане на телевизия. Малцина са тези, които ходят на планина, четат някоя интересна книга или си играят със своите деца/внуци. Почитателите на телевизията твърдо седят зад становището си, че малкият екран не е вреден за здравето и дори е полезен - от него се черпи доста информация, има интересни и забавни предавания. Специалистите, обаче, са на друго мнение.

30 секунди, след като човек си пусне телевизора, той остава само с половин мозък, тоест информацията, която получава от малкия екран се приема наготово, това е т.нар. промиване на мозъци. Този подход се използва най-често от политиката и бизнеса - те рекламират и манипулират зрителите. Във Великобритания чрез телевизията указват въздействие върху затворниците.

Голям процент от хората пускат телевизора със своето ставане и не го изключват цял ден или докато не излязат навън. При тях е нещо като задължение, когато са си у дома, телевизорът да работи. Повечето хора го пуска за фон, защото им е скучно или твърдят, че не могат да заспят, ако е прекалено тихо. Реално те са зависими от телевизора, но като всеки зависим човек не го осъзнават и не искат да го признаят пред себе си и пред останалите. В повечето семейства има повече от един телевизор, най-често за всеки член на домакинството има по един, за да може да бъдат задоволени интересите на всички. Вечерта всеки си пуска собствения телевизор и гледа това, което иска, но по този начин липсва нормалната човешка комуникация у дома. Тъжно, но е факт, че повечето възрастни предпочитат вечерно време да гледат телевизия, отколкото да се занимават с децата. Именно в такива семейства проблемите не се обсъждат, а се премълчават, а това води до разпадане на бракове и израстването на буйни и невъзпитани деца.

Телевизията е единствената медия, която има пълен контрол над зрителите. Когато човек гледа телевизия, лявото полукълбо на мозъка почти престава да работи, а то е свързано с аналитичните мисловни процеси. По този начин, когато сме пред малкия екран, ние "попиваме" директно информацията, която получаваме и по този начин я приемаме за вярна, дори да не е.

Нормалното и пълноценно детство на децата включва общуване с връстници, което му помага да трупа житейски опит. Малчуганите имат нужда от разходки, от игри, при които да изразходват енергията, те не трябва да се застояват дълго време пред телевизора. Груба грешка от страна на родителите е да пускат телевизора на своето дете и да го оставят да гледа с часове, само защото по този начин то кротува и те могат да си починат.

Повечето новини, които дават, са свързани с нещо трагично. Малко са новините, които може да ни зарадват, да ни заинтригуват или да ни накарат да се усмихнем. Факт е, че на хората са им по-интересни лошите новини, но те от своя страна пренатоварват мозъка и това влияе отрицателно на здравето.

Голяма част от рекламите имат доста съмнително съдържание, често са погрешно, но тези твърдения засядат директно в нашето подсъзнание. По този начин зрителите вярват на това, което виждат и чуват.

Когато сме пред малкия екран, ние изпадаме в нещо като транс. Предният лоб на мозъка ни се променя, а той е свързан с аналитичната дейност. Човек използва предимно дясното си полукълбо, когато гледа телевизия и по този начин постепенно лявото закърнява. Хората, които прекарват часове наред пред малкия екран, след време ще загубят възможността си да се концентрират и да вземат важни решения.

Подрастващите, които прекаляват с гледането на телевизия, имат слаба памет и им е трудно да се концентрират, особено в училище. Децата, които са зависими от телевизията, обикновено са пасивни, имат наднормено тегло и някои от тях са психично разстроени.

Прекомерното гледане на детски филмчета убива детското въображение. В днешно време повечето филмчета, предназначени за малчуганите, не са особено подходящи за тях, особено за най-малките. Бързата смята на сцените и музиката претоварват децата. Доста от тях не правят разлика между това, което се случва във филмчето и реалността, което често ги кара да сънуват кошмари и да губят реална представа за това, което става около тях.

Хората, които редовно гледат телевизия, имат доста проблеми, свързани със здравето. Често те страдат от гръбначни изкривявания, изкривени рамене и крака, прегърбване и т.н. Дългото взиране в малкия екран мобилизира зрението, но останалите части, които участват в координацията на тялото ни, постепенно закърняват.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия