Тайните на мегалита Стоунхендж

Британският мегалит Стоунхендж е един от обектите в света, които винаги са били тайна за човечеството. Повечето учени смятат, че е бил построен в периода между 1900 и 1600 г. пр. н.е. в епохата на зараждането на бронзовата ера

2011-05-27 16:58:42
Тайните на  мегалита Стоунхендж

Британският мегалит Стоунхендж е един от обектите в света, които винаги са били тайна за човечеството.


Повечето учени смятат, че е бил построен в периода между 1900 и 1600 г. пр. н.е. в епохата на зараждането на бронзовата ера. Веднага, обаче, възниква въпросът как с малобройното население по онова време, хората са могли да построят такова творение от камъни, за чието издигане са били необходими усилията на стотици хиляди работници?


Любопитство предизвиква и технологичната страна на въпроса, а именно изборът на материала за строителството. Основният е долерит, риолит /застинала вулканична лава/ и вулканичен туф. Мястото, откъдето те могат да се намерят е едно – Уелс, близо до крайбрежието на Бристълския залив, на разстояние 210 км. Как по онова време хората са могли да транспортират 80 огромни камъка с общо тегло четиристотин тона?


Изумява и качеството на шлифоване на гигантските камъни, запазена независимо от въздействието на времето и вятъра - тя не прилича на ръчна работа.


Учените се питат и защо на хората им е било да строят толкова грамаден ансамбъл? Една от версиите е, че това е проект на астрономическа обсерватория на жреци-друиди.

Как обаче те биха могли да организират такава армия от работници?


Остава доста по-интересната догадка, че Стоунхендж е бил оставен на земните хора от някаква доисторическа цивилизация, която е загинала по време на поредната катастрофа. Възрастта на обекта е много по-древна и той е построен в епохата на високотехнологично общество, може

би преди стотици хиляди години. Само така може да се обясни тайнственото пренасяне на грамадните камъни на такова разстояние.


Минават векове, а Стоунхендж очаква своите първооткриватели...

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия