Дългото седене на едно място може да ни убие

 Американското онкологично дружество предупреждава, че висенето пред компютъра по цял ден е направо смъртна присъда. Според тях столът убива. Експерттите са на мнение, че неподвижното седене в стола увеличава смъртността

2011-05-27 16:43:07
Дългото  седене на едно място може да ни убие

 Американското онкологично дружество предупреждава, че висенето пред компютъра по цял ден е направо смъртна присъда. Според тях столът убива.


Експерттите са на мнение, че неподвижното седене в стола увеличава смъртността сред мъжетте с 20 %, а при жените с цели 40 %. Най-застрашени са работохолиците, които са ‘заковани’ в офиса повече от 6 часа дневно.


Австралийско изследване пък разкрива, че след 10 години работа зад бюрото, рискът да се разболеем от рак на дебелото ерво се увеличава два пъти. Седенето в стола увеличава и риска от диабет и затлъстяване. По време на седенето на стола, човек изразходва 3 пъти по-малко калории, отколкото когато ходи.


Според специалистите, уврежданията от постоянното седене на стол са необратими. Ето защо те препоръчват често да се става и да се прави малка почивка от седящата поза и лека гимнастика.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия