Седмокласници, изпитът е утре!

Изпитът за прием в гимназиите е утре. Както знаем, той е комбинация от два модула. Първият от тях е тестът от националното външно оценяване, който се състои от 25 въпроса. Времето за работа по него е 60 минути. Втората част от из

2011-05-26 17:40:07
Седмокласници, изпитът е утре!

Изпитът за прием в гимназиите е утре. Както знаем, той е комбинация от два модула.


Първият от тях е тестът от националното външно оценяване, който се състои от 25 въпроса. Времето за работа по него е 60 минути. Втората част от изпита по литература пък е преразказ с дидактическа задача, което означава, че на кандидатът може да се наложи да преразказва историята от името на някой от героите. За втория модул времето за работа е 90 минути.


Тестът съдържа два вида въпроси - със структуриран и свободен отговор. При първите са дадени четири възможни отговора, а във втория случай учениците трябва сами да изпишат на листа вярното решение.


Първият модул на теста носи две оценки. Едната е по системата на националното външно оценяване, където верните отговори новят 100 точки. Тази оценка, обаче, не важи за гимназии, а само се нанася като текуща оценка в дневника. Във втория слуай – при кандидатстването за гимназии, тестът носи 65 токи, а другите 35 идват от преразказа.


МОМН вече е е спуснало точни критерии за оценки на преразказа. Там най-високо се оценява правописът – при липса на грешки се даат 7 точки. Шест точки носи

вярно предаденото и из черпателно съдържание на разказа. Ако преразказът е по-сбит, точките падат на 5. При пропуснати епизоди от текста или смислови несъответсвия се дава 1 точка. Ако ученикът успее правилно да прецени съществените за смисъла епизоди, получава още 6 точки.


Особено важно при оценяването е, че не се допускат елементи на разсъждение. Ако това се случи, ученикът ще получи само 1 точка. Ако пък си дописва текста и си измисля подробности, това се санкционира с 0 точки.


Желаем успех на всички кандидат-гимназисти!

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия