Училищата продължават да приемат гимназисти по квоти

Директорите на гимназиите не се съобразиха с препоръката на просветния министър Сергей Игнатов да премахнат квотите за прием на гимназисти тази година. За да не се превърнат училищата в девически обаче, водещите езикови гимназии в С

2011-05-25 17:54:57
Училищата продължават да приемат гимназисти по квоти

Директорите на гимназиите не се съобразиха с препоръката на просветния министър Сергей Игнатов да премахнат квотите за прием на гимназисти тази година.

За да не се превърнат училищата в девически обаче, водещите езикови гимназии в София и Пловдив продължават да приемат ученици по отделни квоти за младежи и девойки.

Тази тема предизвика истинска драма в училище, защото след седми клас момичетата показват обикновено много по-висок успех при момчетата. Момчетата, от своя страна, дръпвали с успеха в последните гимназиални класове и в университета.

Според МОМН обаче, квотният принцип противоречи на Закона за защита от дискриминация и на това основание неприетите момичета дори могат да съдят училището, ако на тяхно място са влезли младежи с по-нисък бал. Въпреки това, големите софийски гимназии са решили да поемат този риск.

Все пак, министър Игнатов коментира, че препоръката му за премахване на квотите е имала по-скоро пожелателен характер, защото училищата имат автономия и сами могат да вземат крайното решение.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия