Да си дебел е полезно?

Оказа се, че излишното тегло при плъховете подобрява техните нормални функции на мускулите. Това откритие отчасти показва защо човек трудно се разделя с наднорменото тегло. Учени изследвали скелетния мускул у плъховете и дали той усеща носенето на

2011-05-23 23:48:34
Да си дебел е полезно?
Оказа се, че излишното тегло при плъховете подобрява техните нормални функции на мускулите. Това откритие отчасти показва защо човек трудно се разделя с наднорменото тегло.

Учени изследвали скелетния мускул у плъховете и дали той усеща носенето на телесна маса и дали извършва физиологични промени, за да компенсира по-малкото или повечето телесна маса.

Изследвани били плъхове, които били напълно здрави и такива, които били генетично обременени да са тлъсти. Целта на проучването е била да се разбере как експресията на гена тропонин Т варира, когато гризачите имат наднормено тегло. Оказало се, че експресията на тропонин Т се променя пряко пропорционално с телесното тегло, ако растежът е нормален. След това учените увеличи с 30% телесното тегло на животните, което предизвикало промяна на експресията на тропонин Т в техните мускули.

Резултатите показват защо мускулната сила се увеличава при хората, които имат наднормено тегло и защо им е трудно да свалят излишните килограми. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия