Какво се случи на днешната матура и новият проектозакон за училищното образование

На изпита за втора матура , зрелостниците ще могат да избират  само измежду четири учебни предмета.  Това ще бъде записано в новия проектозакон за училищното образование. И в новия закон  първата задължителна  матура  щ

2011-05-17 17:53:32
Какво се случи на днешната матура и новият проектозакон за училищното образование
На изпита за втора матура , зрелостниците ще могат да избират  само измежду четири
учебни предмета.  Това ще бъде записано в новия проектозакон за училищното образование.

И в новия закон  първата задължителна  матура  ще бъде по български език, както и досега.

Втората, обаче, ще бъде по профила, който ученикът е избрал след 10-ти клас.  Той включва само 4 предмета и зрелостниците трябва да избират между тях.  Според експертите от МОМН, не е логично  ученикът да е бил  в природо-математическа гимназия, а да държи матура по френски, например.  В този случай, изборът ще бъде между предметите  математика, биология, химия или физика.  В хуманитарния профил пък, абитуриентите ще избират между чужд език, история или философия.

Днес над 67 хиляди дванайсетокласници се явиха на матура по български език и литература. Темата, по която писаха учениците беше "Животът и книгите" върху стихотворението "Книгите" на Атанас Далчев.

Създаването на теста тази година мина при засилени мерки за сигурност. За да не изтече информация за темата като миналата година, тестът беше създаден  сутринта преди самия изпит.

Въпреки притесненията, че е възможно сайтът на МОМН да блокира, при положение, че  всички училища в страната ще се опитат по едно  и също време да влязат в него, всичко мина благополучно. В 8.15 ч. пък засекретеният плик с 30-те литературни теми беше разрязан от министър Игнатов и той прочете 20-ти въпрос - "Животът и книгите" по стихотворението на Далчев "Книгите". Въпреки че имаше промеждутък от два часа между избора на темата и обявяването й пред зрелостниците, от министерството заявиха, че информация не е изтекла. Темата са знаели само 5 души, които са били затворени в кабинета на министъра, без интернет..  

От министерството обявиха, че не е имало никакви проблеми със създаването на теста и разпространяването му,  включително и към училищата за деца с увредено зрение.

Верните отговори на теста можеха от ранния следобед  да се видят на страницата на просветното министерство. Резултатите от матурата  се очакват след 10 дни.

39  университета вече приемат с оценки от матурите.         Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия