Матурата е утре - какво да правим?

Тестът  за утрешната матура по български език се състои от 40 въпроса, а по 41-ви  те трябва да напишат аргументативен текст по произведение на изучаван автор. Миналата  година вариантите бяха 3 и те ‘изтекоха’ дори

2011-05-16 22:57:34
Матурата е утре  - какво да правим?
Тестът  за утрешната матура по български език се състои от 40 въпроса, а по 41-ви  те трябва да напишат аргументативен текст по произведение на изучаван автор.

Миналата  година вариантите бяха 3 и те ‘изтекоха’ дори в интернет. Ето защо тази година въпросът ще се тегли от 30 варианта. Така, дори и 30-те да бъдат изнесени, според експертите от МОМН,  няма начин някой младеж да наизусти предварително толкова много теми.

Тестът носи  70 точки на зрелостниците.  Една част от въпросите са с отворен отговор - това ще рече, че младежите сами трябва да формулират текст от няколко изречения.  Точно те носят по-голям брой точки.  Съчинението се оценява с максимум 30 точки и така общият им брой става 100.

Според експертите е най-добре първо да се започне с теста, а след това  да се премине към съчинението.  Ако зрелостникът  види въпрос, на който не може да отговори  веднага, по-добре е да  отмине и да  продължи по-нататък. Не е нужно да се губи време , а накрая да не стигнат минутите.

Не трябва  да се  хвърлят листите, където са писани чернови. Тази година те също се предават заедно с останалите и се запазват с тях.  По този начин, при  eвентуални съмнения за преписване, ще може да се направи съпоставка  какво е писал ученикът на черновите.

Получените точки  ще се приравняват  към шестобалната система.  Скалата обикновено  се
напасва  по средното  ниво - там, където се струпат най-много точки, обикновено оценката е около 4.

Миналата годин двойка се е пишела за рекордно  малък резултат 22,5 точки, а добър /4/ са
получавали ученици с резултати от 41 до 58.5 точки., Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия