Очаквания и притеснения за утрешния зрелостен изпит

Ако някой хитрец иска да изнесе теста  на матурата тази година, той ще трябва да разпространи 400 000 въпроса. Толкова са въпросите, които в различни комбинации  могат да се паднат на зрелостния изпит утре.  Все пак,  МОМН &nb

2011-05-16 16:17:33
Очаквания и притеснения за утрешния зрелостен изпит
Ако някой хитрец иска да изнесе теста  на матурата тази година, той ще трябва да разпространи 400 000 въпроса. Толкова са въпросите, които в различни комбинации  могат да се паднат на зрелостния изпит утре.  Все пак,  МОМН  е  взело мерки - заради страх от изтичане на информация, въпросите ще бъдат миксирани от компютър едва в 5 ч. в самия ден на изпита.

Въпросите са групирани в 8  области, като във всяка има горе-долу по 50 000 въпроса. Всички обаче са  с приблизително еднаква степен на трудност.  Няма начин да се падне комбинация само от лесни , или само от трудни въпроси.  В момента  въпросите са в компютрите на министерството и чакат  момента на изпита.

Отначало идеята на министерството беше изтеглената комбинация от въпроси да се разпрати по имейлите на   училищата. По-късно обаче, се реши друго - тестът ще бъде качен на  сайта на МОМН и защитен с парола, докато не настъпи часът на изпита. Точно в 8 часа до директорите ще бъде разпратена паролата, с която ще може да се отвори теста.  Следва половин час, през който ще трябва да се разпечатат  необходимите екземпляри, според броя на явилите се на матурата  зрелостници.

Директорите на училищата обаче,  са доста притеснени - според тях е напълно реално технически гаф да  помрачи изпита.  Тъй като  всички училища ще се опитат да влязат едновременно в страницата на МОМН, не е изключено тя да блокира и достъпът до нея да бъде невъзможен    за неопределено време.  Това вече се е случвало по време на матура.

Явно и МОМН има същите притеснения, защото е пуснало запитване до училищата какви резервни варианти  за ползване на интернет имат - било то в съседни кафенета, хотели и …
дори в частните домове на живеещи наблизо хора.  От министерството успокояват, че имат и резервен сървър, но не уточняват какво ще се прави, ако утре изпитът стартира с технически гаф.

Остава ни да се надяваме всичко да мине благополучно. Желаем успех на зрелостниците! Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия