Вирус причинява затлъстяването?

За последните 30 години броят на дебелите хора на планетата се е удвоил и продължава да се увеличава със  застрашителни темпове.  Според СЗО  хората с наднормено тегло са над 1,5 милиарда. Напоследък обаче, учените лансират иде

2011-05-09 22:51:12
Вирус причинява затлъстяването?
За последните 30 години броят на дебелите хора на планетата се е удвоил и продължава да се увеличава със  застрашителни темпове.  Според СЗО  хората с наднормено тегло са над 1,5 милиарда.

Напоследък обаче, учените лансират идеята, че затлъстяването не може да бъде само резултат от неправилно хранене  и отсъствие на физическо натоварване. Според тях,  това е свръхразвитие на мастната тъкан и с него човек може да се зарази.  А за да се предпазим от  тази зараза, трябва да постъпваме по същия начин, както и при другите вируси, а именно - да мием ръцете си по-често.

Учените уточняват, че става въпрос за т. нар. аденовируси 36 и 37. Установено е,че именно те карат   мастните клетки да растат и да се размножават така активно. Не е изяснена причината за развитието на тези аденовируси, но е известно, че над 20 процента от американците са хронично заразени от тях и това са именно дебелите хора.

Любопитно е, че  пълнотата съвсем не е явление само във високоразвитите страни. Най-много дбели хора има в малката тихоокеанска държавица Науру, а най-малко в Япония. От развитите страни по излишни килограми водят САЩ.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия