Един от най-малките випуски атакува тази година гимназиите

Тази година в гимназиите ще влезе един от най-малките випуски в историята ни, който е рожба на хиперинфлацията от  1997 година /Жанвиденовия период/.  6000  ученици по-малко ще влязат в гимназиите.  Установява се,  също т

2011-05-08 11:37:50
Един от най-малките випуски атакува тази година гимназиите
Тази година в гимназиите ще влезе един от най-малките випуски в историята ни, който е рожба на хиперинфлацията от  1997 година /Жанвиденовия период/.  6000  ученици по-малко ще влязат в гимназиите.  Установява се,  също така, че  при така обявените свободни места,  ученик и половина ще се  бори за едно място.  И то при положение, че всички завършващи седми клас решат да кандидатстват.

Въпреки  малкия випуск, държавата  е дала право на училищата да образуват повече паралелки с идеята по този  начин да се стимулира конкуренцията.  Ако, обаче,  за тези паралелки не се намерят ученици, те ще бъдат  закрити.

Тази година с най-много привилиегии се ползват техникумите. Въпреки че миналата година при заявени 82 паралелки  в столицата,   успяха да се запълнят само 75, тази година  държавата е  разрешила  96.  Според Регионалния  столичен инспекторат, това се прави, защото досега професионалното образование е неглижирано и учениците се обръщат към него,  само ако изкарат ниска оценка на тестовете. В същото време  има професии, за които кадри не могат да се намерят.  Ето защо се дава възможност на техникумите да се борят за ученици.

За първа година  ще бъдат разкрити 6 паралелки по новата специалност ‘Предприемачество’. Тя ще бъде изучавана  не само в професионалните училища, но и в профилираните гимназии. Едно от столичните училища е заявило желание да обучава децата в областта ‘Технология на театъра’, друго пък въвежда нова специалност ‘Административно обслужване’.

Езиковите гимназии също ще изненадат кандидат-гимназистите. За първи път се създава паралелка с изучаване на корейски език.  В столични гимназии се изучават вече няколко години японски, китайси и арабски език.

Тази година  се води спор  как да бъдат приемани гимназистите - момчета и момичета - по бал, или по квоти.  МОМН препоръчва това да става по бал, директорите на училищата, обаче, изтъкват  аргумента, че в такъв случай най-елитните гимназии ще се превърнат в девически.  Именно по тази причина, най-елитните училища  засега ще  запазят квотния принцип. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия