8 май - Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец

На днешния ден, 8 май, светът  отбелязва Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Основател на движението е швейцарският предприемач Анри Дюнан, роден на този ден през 1828 година, който става носител на Нобелова награда за

2011-05-08 10:31:59
8 май - Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец
На днешния ден, 8 май, светът  отбелязва Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Основател на движението е швейцарският предприемач Анри Дюнан, роден на този ден през 1828 година, който става носител на Нобелова награда за мир за 1901 година. Денят се празнува  от 1953 г. по решение на международната конференция на Червения кръст в чест на годишнината от рождението на Анри Дюнан .
        
През 1859 г. той  организира лазарет и оказва помощ на ранените при битката при Солферино. При тази битка загиват  22 хиляди австрийци и 17 хиляди французи и италианци. Анри Дюнан, който бил свидетел на битката, бил потресен от мащабите на кръвопролитието и решил да направи всичко възможно, за да облекчи страданията на войниците. Така той става основоположник на Червения кръст.

По-късно е създадена Международна Комисия за оказване помощ на ранените. Първоначално тя се занимавала изключително с участниците във войните и пострадали в сражения. След това, обаче,  движението разпростира дейността си и над мирното население.

На 22 август 1864 г. в Швейцария е подписана  конвенция за подобряване жизненото равнище на пострадалите във войните. Станало дума и за това, че лекарите и медицинските сестри се нуждаят от универсален отличителен знак. Като емблема на организацията бил избран швейцарският флаг, на който цветът на червеното поле  бил заменен с бял, а белия кръст с червен.

Официалното наименование Международен червен кръст е утвърдено през 1928 г. на международна конференция в Хага. През 1906 г. в Османската империя се появява благотворителна организация Червеният полумесец, аналог на Червения кръст.

През декември 2005 г.  дипломатическата конференция на международното движение Червен кръст и Червен полумесец утвърждава още една емблема, наречена Червен кристал. Според активистите на движението тази емблема е по-подходяща, тъй като не носи в себе си нито религиозен, нито политически смисъл.

Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец обединява повече от 400 млн. души в 175 страни.

Тази година денят ще бъде отбелязан в България под мотото "Открий доброволеца в себе си", "Светът е наш... Ти си на ход!". Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Zorin
преди 12 години

Честит празник на всичкич червенокръстци! :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия