Музиката лекува

Специалистите смятат, че   музиката стимулира естественото състояние на тялото да се чувства добре, затова много хора я  ползват,  за да релаксират и да се настроят по-оптимистично. Музиката помага за подобряване на кръвоо

2016-05-07 22:45:00
Музиката лекува

Специалистите смятат, че   музиката стимулира естественото състояние на тялото да се чувства добре, затова много хора я  ползват,  за да релаксират и да се настроят по-оптимистично.

Музиката помага за подобряване на кръвообращението, пулса, дишането и стойката на тялото.  Спокойната класическа музика нормализира сърдечния ритъм и артериалното налягане, защото човек се отпуска и буквално се потапя в състояние на психологически комфорт.

Напоследък доста често се използва музикотерапията за излизане от определени състояния, като стрес  и скръб, както и за лечение на разстройства, като депресията, например.

Още древните гърци за първи път споменават  за ефекта на музиката върху здравето. Омир е описал как мелодичните песни са помагали за изцеляване раните на героите, а Питагор е провеждал специални занятия по хорово пеене, защото е вярвал, че хармонията в музиката ражда и хармония в душата.  Твърди се, дори, че той е започнал  да съставя лечебна книга с музикални рецепти, където за лечението на всяка болест е съответствала мелодия.

През 19-ти век със спокойна отпускаща музика много психолози са лекували своите пациенти, но най-голям интерес към музикалната терапия е възникнал в средата на 20-ти век.

Експертите  твърдят, че с музика могат да се лекуват не само нервни разстройства, но и много други заболявания.  За най-мощни и универсални  се смятат творбите на Моцарт.
Любопитно е, че високо се оценява и ефективността  на етномузиката, като например, звуците на африканските барабани, но хардрокът и хип-хопът се определят като вредни за здравето.

Всички специалисти са на мнение, че терапията трябва да започне с Моцарт.  Класическата музика  влияе добре дори на животните и растенията.  Някои дори  се опитват да определят как въздействат различните музикални инструменти. Пианото облекчава напрежението, китарата разтоварва сърцето, саксофонът подобрява работата на бъбреците, цигулката активизира дейността на тънките черва, арфата подобрява дишането,  а барабанът повишава имунитета...

В Япония пък, вече дори се предлагат специални лечебни мелодии за мобилни телефони.  Все пак специалистите смятат, че дори да съществуват  целебни мелодии, те трябва да се подбират индивидуално за всеки пациент. 

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия