Искате да работите през лятото? Вижте какви са вашите права

В България голяма част от тийнейджърите лятото работят, но доста от тях го правят извън закона. Повечето работодатели нямат разрешение да наемат като работна ръка деца, въпреки това го правят и редовно злоупотребяват с работното време и отпуските, на

2011-05-07 22:25:51
Искате да работите през лятото? Вижте какви са вашите права
В България голяма част от тийнейджърите лятото работят, но доста от тях го правят извън закона. Повечето работодатели нямат разрешение да наемат като работна ръка деца, въпреки това го правят и редовно злоупотребяват с работното време и отпуските, на които имат право.  Лятната ваканция е близо, така че е хубаво учениците, които имат намерение да си докарат допълнителни доходи през летните месеци, да се информират за своите права.

По закон всеки, който има навършени 16 години, може да бъде нает на работа, но работодателят трябва да поиска разрешение от Инспекцията по труда. За целта са нужни доста документи и разрешението се издава 14 дни по-късно.

През летния сезон хотелите във Варна наемат над 800 души, като поне 200 от тях са ученици. Обикновено длъжностите, които заемат младите, са на сервитьори, бармани, камериерки, рецепционисти и т.н. Учениците са по-евтина работна ръка, но това не е основен мотив да бъдат наемани.

Често децата работят повече, отколкото им е позволено. По Закон те трябва дневно да работят не повече от 7 часа и да имат 26-дневна годишна отпуска. Въпреки че често тези неща остават на заден план, учениците се съгласяват да работят, за да подпомогнат семейния бюджет. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия