Увеличават таксите в университетите от новата учебна година

От септември тази година университетите готвят увеличаване на таксите за студенти. 100 лева  отгоре ще трябва да плащат студентите по право в УНСС. Така таксата става 554 лева. Любопитно е, че бъдещите юристи, които ще учат в Софийския у

2011-05-06 17:16:07
Увеличават таксите  в университетите от новата учебна година
От септември тази година университетите готвят увеличаване на таксите за студенти. 100 лева  отгоре ще трябва да плащат студентите по право в УНСС. Така таксата става 554 лева.

Любопитно е, че бъдещите юристи, които ще учат в Софийския университет /най-старото учебно заведение в България/ , ще плащат по-малко отколкото в УНСС -  500 лева.

Новите такси са приети  от кабинета по предложение на ръководствата на ВУЗ-овете, които настоявали  младежите  да плащат  до ½  от сумата за издръжка на  един студент в съответния курс.  В различните  университети поскъпването ще е от 20 до 200 лева. Най-малко ще плащат студентите в хуманитарните специалности. В СУ обаче, бакалаврите по филологиите, философия и социални науки ще плащат повече.

Техническият университет вдига таксите само с 20 лева, като за различните специалности те варират от 250 до 280 лева.  Математическите специалности са по-скъпи - 610 лева.  Докторантите пък  ще броят по 200 лева отгоре.

Най-скъпа е медицината. В Медицинския  университет в София таксата е 900 лева, а в  Пловдив - 950.  Великотърновският университет също увеличава таксите, като за специалността педагогика, например,   ще се плащат 346 лева.

Най-скъпо,  обаче,  излиза обучението на актьори и режисьори - те ще трябва да броят по 1300 лева на година.   
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия