Ексцентрици /или луди?/ предлагат алтернативни... погребения

Всяка година  предложенията на пазара на алтернативните начини за погребения стават все повече. През 2010 година в Германия е открит интернет-магазин, който е специализиран в продажбата на човешки останки.  Автор на проекта е Гюнтер фо

2011-05-05 21:19:14
Ексцентрици /или луди?/ предлагат алтернативни... погребения
Всяка година  предложенията на пазара на алтернативните начини за погребения стават все повече. През 2010 година в Германия е открит интернет-магазин, който е специализиран в продажбата на човешки останки.  Автор на проекта е Гюнтер фон Хагенс, когото наричат още Доктор Смърт. Той е скулптор, който използва като материал тленното човешко тяло, на което дарява вечност чрез  метода  на пластификацията - замества водата и мазнините с пластмаса. Цял труп  струва 69 615 евро, торс - 56 644, а глава - 22 015.

Естествено църквата   заклейми ексцентричния скулптор , но обвиненията  в кощунство и поругаване не постигнали целта. Според Доктор Смърт е по-добре след смъртта човек да стане обект на изкуството, отколкото да бъде изяден от червеите.  Всъщност, установява се, че това не е само негово мнение.  

Всеки знае, че смъртта е неизбежна и повечето хора оставят разпореждания за последния си път. През 2007 година Ватикана вече разреши да се опява разпиленият на вятъра прах на кремираните.  След кремирането остават 2-3 кг прах, в зависимост от теглото на починалия. Традиционно тя се запечатва  в урна, а не традиционно - пуска се в Космоса, произвеждат се графити и диаманти, превръща се в коралови рифове и фойерверки..

Наистина, какво ли  не измислят хората! Американска художничка има агенция за мемориални художествени услуги  - Jane’Us, която  от 2002 година предлага увековечаване спомена за мъртвите в картини, чрез поставянето на праха върху боята на платното. За целта са необходими от 2 до 6 лъжици прах.  Досега компанията е продала повече от 3500 картини, като половината са направени от праха на хора, а другата - от праха на животни - починали домашни любимци.

Алтернативи на погребалната урна е намерил и канадски художник. Той е разработил технология за превръщането на праха в графит.  Този графит   се ‘опакова’ в дърво и с този получен молив се рисува портрет на  починалия.   От лъжица прах се получава  1 графит, с който може да се нарисува един портрет.

Ексцентрична британска студентка  пък  предложила изработката на накити и гривни, в които са използвани коси от починали, както и колани с добавен прах и коси.  Така най-добре можел да се запази споменът за починалите.

Какво ли е им хрумва на някои хора? Това ексцентричност ли е или си е направо... лудост?

Американска компания пък предлага индивидуален подход към увековечаване на паметта, а  именно, след смъртта си починалите да се превърнат в ... диаманти. Те били намерили начин да се отдели въглеродът по време на кремацията. Той се поставя в преси при висока температура и налягане. Така диамантът, на който са необходими милиони години,  за да се формира по естествен път, сега се създава само за месеци.  Тук проблемът е в заплащането, защото диамантите от покойници са доста скъпи.  Все пак начинанието има успех. Дори сега компанията е започнала да предлага нова услуга - диаманти от прах на домашни любимци.

Има и още по странни ‘погребения’ - като това, прахът на починалия да се пусне  в Космоса.
Съвсем символична част от останките от 1 до 7 грама, се поставят в малка капсула-ковчег, която заедно с други се извежда в орбита от малка ракета.  Вече са осъществени няколко подобни изстрелвания, но и те са доста скъпи.

Компанията Celebrate Life от Калифорния пък е измислила още по-голяма щуротия - прахът на починалия се издига в небето с...  цветен фойерверк.  Обикновено това се прави във воден басейн, снарядите се отварят и образуват красиви фигури в небето, а прахът на покойника се разпръсква над водата.  Така погребението се превръщало в ‘празник на живота’.

Какво ли ще измислят още?! Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия