Какво не знаем за Стивън Кинг?

Табита, съпругата на Стивън Кинг,  е може би най-важният човек в живота на писателя. Ако не беше тя,  вероятно никога нямаше  и да чуем за него. Именно Табита намира в кошче за боклук  изхвърлен негов незавършен ръкопис и го у

2011-05-04 15:53:42
Какво не знаем за Стивън Кинг?
Табита, съпругата на Стивън Кинг,  е може би най-важният човек в живота на писателя. Ако не беше тя,  вероятно никога нямаше  и да чуем за него. Именно Табита намира в кошче за боклук  изхвърлен негов незавършен ръкопис и го убеждава да го  допише.

В онзи момент Кинг е в дълбока депресия и е решил да зареже писането. Той работи като преподавател с Хемпдън, щата Мейн. Пише разкази за различни списание, но финансовото състояние на семейството е трагично - с първото си дете живеят в каравана, често се налага да им спират телефона поради неплатени сметки.

Всъщност,  в ръкописа намерен в кошчето за боклук,  се разказва историята на момиче със  свръхестествени  способности, който след завършването през 1973 година  става романът ‘Кери’. Началният хонорар от книгата е едва 2500 долара и първото нещо, което Кинг  купува с него  е сешоар на жена си.

Години по-късно,  правата за романа са продадени за 400 000 долара, а  Стивън Кинг се отказва от преподаването  и се  посвещава на писателската си дейност.  

Все пак, цели 12 години, от 1975 до 1987 г.  той не   излиза от състояние на наркотично и алкохолно опиянение. По-късно писателят  признава, че не е можел да заспи вечер, ако   не бил сигурен, че  в хладилника има поне няколко бири.  Независимо от всичко това, обаче, точно в този период той написва едни от най-добрите си произведения.

Табита обаче е до него, тя не го изоставя нито за миг. Именно тя го убеждава  да се лекува  в клиника за зависимости, за което писателят й е признателен до ден днешен. През 2006 година той й посвещава творбата си ‘Романът на Лизи’, която е особено ценна и за двамата.

Днес, вместо караваната от миналото, Стивън Кинг и съпругата му притежават  три къщи и имение в Сарасота, Флорида. Имат три деца и три внучета.  

Табита също е писателка.  Досега тя е публикувала девет романа. Издавани автори са и двамата  сина на Кинг. Няма как - генът си е ген... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия