Студентска бригада в САЩ? Чудесно, но си отваряйте очите!

Наближава  времето на студентските бригади в САЩ.   Обменните програми  са доста добър начин за българските младежи  да поживеят известно време в чужбина, като едновременно с това изкарат и по някои лев. Преди това, обаче

2011-05-02 16:04:36
Студентска бригада в САЩ? Чудесно, но си отваряйте очите!
Наближава  времето на студентските бригади в САЩ.   Обменните програми  са доста добър начин за българските младежи  да поживеят известно време в чужбина, като едновременно с това изкарат и по някои лев. Преди това, обаче, студентите трябва да знаят какво ги очаква в Страната на неограничените възможности.

Доста капани дебнат студентите, които отиват на бригади в САЩ. Като начало, младежите, които влизат в САЩ с  виза  J1,/която им дава 4 месеца  право на  работа  и 1 месец за туризъм/, трябва да носят  със себе си не по-малко от 400 долара. Тази сума се смята за  достатъчна да обезпечи  първоначалните им разходи,  докато вземат първата си заплата.  Този съвет не трябва да се подценява.

Най-важният и основен документ,  който трябва да имате в САЩ,  е социалната осигуровка. Без нея не можете да полагате труд, но не можете да я получите без да имате адресна регистрация. Адресът  на работодателя   не ви върши работа.

Трябва да знаете, че документът, който подписвате в София при срещите с работодатели, е просто оферта и сумите, които са описани вътре  въобще не задължават фирмите да ги плащат. Работодателите пък въобще може и да не ви наемат, независимо,че вече сте пристигнали  в САЩ.

Трябва да се знае, че чуждестранните студенти носят данъчни облекчения за работодателите. За 100 назначени студенти, спестените пари са около 30 000 долара. Ето защо понякога работодателите назначават необосновано количество студенти, но пък за сметка на това, сумите, които им се изплащат са по-ниски.  Трябва да се знае едно:  в САЩ
младежите, които отиват на бригади, са преди всичко студенти и след това работници. Ето защо,   те могат да напуснат  работа,  когато искат, без това да има последици за визата им.

Така че студентите имат право да си търсят по-добра работа, ако парите им са мизерни.

Парите за наем са основният разход на студентите. Условията, предлагани от работодателя,  може и да не са най-добрите. Затова младежите трябва да се информират как се движат цените за наемите в града, където са на бригада. Сумите за храна не са кой знае колко големи, но това също зависи от определения човек. Трябва обаче да се внимава в какви магазини  се пазарува, а когато има промоции, за какво количество храна  важи промоцията.

Сумите, с които студентите ще се върнат у дома, са различни, в зависимост от   работодателя, стандарта им на живот, работата, която работят и възможността да си намерят втора такава.

Ако имат късмет, сумата варира от 2000 до 4000 долара, но може  и да са на нула - това се случва с доста студенти. Ако искат наистина да спечелят пари, младежите трябва още на втория ден да започнат да си търсят втора работа.

А ако имат някакви проблеми, от каквото и да е естество, е най-добре да се свържат с фирмата-посредник в България, тя би могла да  им помогне. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
sederik
преди 10 години

Хубаво е да се види свят за да се разшири мирогледа на човек. Например от опит знам че ***.traveller.bg е надеждна агенция за студентски бригади.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия