Агентът на ЦРУ, Осама бин Ладен, е убит!

Терорист №1 в света – Осама бин Ладен, бе ликвидиран от американски командоси в град Аботабад в Северозападен Пакистан, съобщават информационните агенции. Вчера през нощта,  около 1:30 ч. местно време,  американските и пакистан

2011-05-02 11:50:40
Агентът на ЦРУ,  Осама бин Ладен,  е убит!
Терорист №1 в света – Осама бин Ладен, бе ликвидиран от американски командоси в град Аботабад в Северозападен Пакистан, съобщават информационните агенции.

Вчера през нощта,  около 1:30 ч. местно време,  американските и пакистанските сили за сигурност са провели рискована операция, в която е било атакувано имението, обитавано от предводителя на „Ал Кайда”.

Във военните действия са участвали и три хеликоптера, един от които е бил приземен от вражески огън. Сред пострадалите са трима пакистанци, един от които е загинал.

В 40-минутната операция, довела до ликвидирането на Бин Ладен, са убити и още няколко човека от близкото му обкръжение, като данните за тях все още се различават. Трупът на терорист №1 в света в момента се намира в ръцете на американските служби.

В официалното си обръщение към американския народ президентът на САЩ Барак Обама потвърди, че Бин Ладен е бил убит. Той обаче предупреди, че от страна на „Ал Кайда” се очакват нови атаки.

Новината за смъртта на терориста бе потвърдена и от пакистанските служби. Още през есента на 2010 г. разузнавателните части на Пакистан са успели да стигнат до информация,  къде се укрива лидерът на „Ал Кайда”, която впоследствие предоставили на американските сили.

Осама бин Ладен е издирван от 2001 г., когато нареждане за ликвидирането му бе издадено от тогавашния президент на САЩ Джордж Буш-младши. Оттогава се спекулира, че предводителят на „Ал Кайда” е отговорен за атентатите на 11 септември 2001 г., когато пакистански терористи разбиха два пътнически самолета в кулите-близнаци на Световния търговски  център в Ню Йорк. Терористичният акт доведе до смъртта на 2974 души от 90 различни държави.

Осама бин Ладен е известени с това, че е обучаван от ЦРУ и дълги години е работил за секретната организация под прикритие. Конспиративните теории твърдят, че Осама бин Ладен е бил убит още преди атентатите от 11-ти септември и всички негови видео и аудио записи са изфабрикувани с цел манипулиране на общественото мнение и оправдание за войната срещу тероризма, която съвзе икономиката на САЩ във време на криза. Съмнение за това будят и снимките, които слецслужбите разпространяват на Осама през годините. През 2004-та той изглежда доста по-възрастен от кадрите през 2007-ма.


Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия