118 години от рождението на Елисавета Баграгряна

На 29 април е родена голямата българска поетеса Елисавета Багряна.Тя е автор на множество детски книги. Според много изследователи нейното творчество разкрива смело и откровено природата на жената за пръв път в българската литература. Елисавета Багря

2011-04-29 10:23:25
118 години от рождението на Елисавета Баграгряна
На 29 април е родена голямата българска поетеса Елисавета Багряна.Тя е автор на множество детски книги. Според много изследователи нейното творчество разкрива смело и откровено природата на жената за пръв път в българската литература. Елисавета Багряна е родена и израснала в чиновническо семейство в София. Една година живве в Търново, където написва първите си стихове. След като през 1910 година завършва гимназиалното си образование, работи една година като учителка в село Афтене / днес Недялско /. Там получава преки впечатления за живота в българското село. През 1911 година Елисавета Багряна записва славянска филология в Софиския университет. През 1915 година вече са отпечатани първитеи стихове в списание „Съвременна мисъл”. В периода 1915-1919 година тя е учителка в гимназиите във Враца и Кюстендил. По – късно става сътрудник на вестник „Литературен фронт” и на списанията „Изкувство”, Септември” и „Пламък”.Елисавета Багряна умира на 23 март 1991 година в София на 97 години.

Творческият път на Елисавета Багряна преминава през различни идейнохудожествени търсения. От жизнерадостно лирично опиянение в стихосбирките „Звезда на моряка” и   „Сърце човешко” до терзанията на интелектуалността, която чупи класическите стихотворни размери. В последните периоди от творчеството на Елисавета Багряна, стиховете и се отличават сис силни, но и интелектуално осмислени чувства и с мъдро осъзнаване на хармонията с битието. Автор:

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия