Сватбеният ден - Уилям и Кейт - част 3

Около 5000  полицаи, снайперисти по  покривите и военни са готови за  днешния голям ден. Церемонията е голямо изпитание за правителството на Дейвид Камерън.  Кабинетът ще трябва да докаже, че може да гарантира сигурността по

2011-04-29 11:03:37
Сватбеният ден - Уилям и Кейт - част 3
Около 5000  полицаи, снайперисти по  покривите и военни са готови за  днешния голям ден.

Церемонията е голямо изпитание за правителството на Дейвид Камерън.  Кабинетът ще трябва да докаже, че може да гарантира сигурността по време на подобно събитие, което ще привлече много хора  на едно място.

Днес специалистите по сигурността ще трябва да се справят  с ислямисти, ирландски терористи, анархисти и антиглобалисти. Джихадисти и анархисти вече са обещали да превърнат днешния ден в кошмар, ето защо в страната  е обявено сериозно ниво на тревога.

Другият страх  се нарича ‘дъжд’. След два месеца на необичайно топло за Острова време, днес синоптиците прогнозират дъжд.

Доста хора ще се  бръкнат за днешната сватба. Както вече съобщихме, кралското семейство ще плати всичко, свързано със сватбената церемония - обреда в абатството, цветята, процесиите и приемите.   Все пак цифри не се споменават. Принц Чарлз ще поеме по-голямата част от разходите , особено вечеринката с танци в Бъкингамския дворец за 300 души. Кралицата пък щяла да плати банкета, за който ще готвят 21 готвачи.

Най-много пари обаче, ще дадат туристите в Лондон. Общият им брой вече е 1,1 мил. души, които ще изхарчат само за един ден 57 милиона евро.  В дългосрочен аспект пък гидовете предвиждат  увеличение  на туристическия поток по историческите места, които ще бъдат  показани по време на процесията. Вече дори се предлагат  и атракции - обиколки из Лондон по сватбения маршрут на Кейт и Уилям.

Сватбата ще бъде отразявана като олимпийски игри. 2 милиарда зрители по света ще гледат излъчванията от събитието  на живо. Най-добрите места за снимки на първата целувка на младоженците на балкона на Бъкингамския дворец вече се търгуват по хиляда евро.

Вече са известни и част от бижутата, които ще красят булката. Сватбеният пръстен на Кейт е направен от уелско злато. Кралицата го е дала на принц Уилям малко след годежа.  Това злато е високо платено заради произхода и редкостта му. Мините и златото са притежание на кралското семейство от няколко години и е под надзора на кралските бижутери. Днес Кейт ще носи и легендарната тиара на Елизабет II, известна като Руския венец.  Тя  е украсявала през 1947 година главата на сегашната кралица.

Спуснатите дълги коси на Кей нарушават кралската традиция. Булките винаги са с прибрани къдрици.  Още от годежа насам, когато специалистите започнаха да анализират тоалетите и стайлинга на Кейт, прическата й трупа негативи.  Всъщност това не би трябвало да е кой знае какъв проблем,  но консерватизмът  на аристократите на острова не бива да се подценява.
Някои  пък смятат, че тъй като това е денят на Кейт, тя има право да избере  как да изглежда.
Прическата й ще бъде оформена тази сутрин, но повечето прогнози са, че тя ще бъде със свободно падащи коси.

Дрескодът на сватбата е доста специален. Повечето дами ще носят шапки с големи периферии, като строгите изисквания на протокола забраняват украшенията като пера и цветя.  

Кейт  няма да хвърля сватбения букет зад гърба си, а ще го положи на гроба на Незнайния войн от Първата световна война, който  е погребан в абатството. Тази традиция е установена от кралицата-майка.  На своята сватба през 1923 година тя оставя цветята на същия гроб в памет на брат си, загинал през 1915 година.  Кейт ще бъде с букета на официалните сватбени снимки, след което цветята ще бъдат положени на паметната плоча.

Бъкингамският дворец е украсен с 13 000 бели и жълти нарциси по нареждане на кралицата, а на път към олтара  Кейт ще мине през алея от  специално докарани дръвчета.  Тя ще се движи по пътеката към олтара в абатството в продължение на  четири минути, за да даде възможност на всички 1900 гости да я видят.

БНТ ще предава на живо сватбената церемония. Очаква ни наистина интересен ден.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия