Учени от университет във Виена доказаха, че, що се отнася до наблюдателността, женските кучета имат предимство пред мъжките.

За да стигнат до това заключение, специалистите провели експеримент с участието на 50 четириноги домашни любимци – 25 от женски и 25 от мъжки пол.

Учените разработили четири тестови ситуации, с които да проверят наблюдателността на кучетата. При първата те търколили малка синя топка, която се скрила зад дървена дъска и след това се показала отново. При втората те направили същото, но с голяма синя топка. Третата и четвъртата ситуация обаче били по-различни – след скриването зад дъската малката топка „се превърнала” в голяма, а голямата – в малка (топките били подменени от учените).

По време на експеримента изследователите отчели способността на кучетата да забелязват странните и неочаквани ситуации чрез продължителността на взирането им в появилата се зад дъската топка с променен размер. Оказало се, че мъжките кучета не забелязват промяната. Те се взирали средно около 10 секунди в топката – толкова, колкото и преди тя да се скрие зад дъската. За разлика от тях обаче женските кучета били далеч по-наблюдателни – те се взирали средно около 30 секунди в променилата размера си топка, сякаш опитвайки се да осмислят настъпилите в нея промени.
Автор: Илиана