Гимназистите се разминават с миниваканция в края на май

Както вече съобщихме, 67 762-ма ученици ще се явят на 17 май  на задължителната матура по български език и литература.  71 771 пък са абитуриентите, които ще държат втори зрелостен изпит по избор., Разликата в цифрите  се дължи на

2011-04-28 16:05:02
Гимназистите се разминават с миниваканция в края на май
Както вече съобщихме, 67 762-ма ученици ще се явят на 17 май  на задължителната матура по български език и литература.  71 771 пък са абитуриентите, които ще държат втори зрелостен изпит по избор., Разликата в цифрите  се дължи на факта, че втора матура ще държат  и доста от скъсаните  миналата година ученици, за да могат най-после да се дипломират.

За децата от останалите  класове, държавните зрелостни изпити ще бъдат нещо като миниваканция, защото  в дните на матурите те няма да учат.

Тази година обаче, гимназистите няма да спечелят   почивни дни  покрай  изпитите на седмокласниците на 27 и 30 май.   Миналата година и тези дати бяха обявени за неучебни, но тази година гимназистите ще бъдат задължени да учат  следобед. Идеята,   те да не изпускат материал и да не се налага после да им се преподават по два урока наведнъж.

Тази година, за първи път, матурата по литература ще бъде селектирана от компютър, където ще бъдат качени бази данни с въпроси , разделени в няколко области с еднаква степен на трудност. След като компютърът изтегли 40 въпроса, вече сглобени, че ще бъдат качени на сайта на МОМН и защитени със специална парола.

Тази парола ще бъде пусната до училищата по имейл в 8 часа в деня на изпита, за да могат да отворят матурата на сайта.  След това директорите ще имат  половин час да разпечатат нужния им брой  въпросници.

Тази година квесторите подписват декларации, че не дават частни уроци и че нямат дете абитуриент.  Такава декларация ще подпишат и чиновниците, които ще имат някакъв достъп до матурата.

А за да се избегне изтичането на информация за темата, тази година тя ще  се тегли от 30,  а не от 3 варианта, както беше досега. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия