Гръцка митология - Зевс

В тази поредица ще даваме информация за гръцките богове, титани и същества. Ще започнем първо с Олимпийците. В първата част ще започнем със Зевс, богът на небесата, гръмотевиците, светкавиците и дъжда. Той премахва баща си Кронус от трона и отнема

2011-04-27 20:41:50
Гръцка митология - Зевс
В тази поредица ще даваме информация за гръцките богове, титани и същества. Ще започнем първо с Олимпийците.

В първата част ще започнем със Зевс, богът на небесата, гръмотевиците, светкавиците и дъжда. Той премахва баща си Кронус от трона и отнема позицията му като бог на всички богове. Зевс е женен за Хера, но е бил неверен. Неговите символи не са познатите светкавица и меч, а орел и дъб. Той олицетворява милосърдието и справедливостта, защитник е на слабите и наказва лошите.

Като малък Зевс е бил в голяма опасност за живота си, защото щял да бъде изяден от баща си както се случило с предишните му 5 братя и сестри. Рея, неговата майка, го предпазила като го дала на планински нимфи от остров Крит. Отгледала го козата Амалтея, която притежавала магически сили.

Когато пораснал, Зевс станал виноносец на баща си, без Кронус да знае, че Зевс му е син. Младият тогава бог, дал на баща си вино с отровни билки и те накарали Кронус да повърне вече порасналите братя и сестри на Зевс.

След това започнала войната на титаните, водена от Кронос, и олимпийците водени от Зевс. Зевс спечелил владението над небето, а Хадес спечелил подземното царство. За Посейдон останало морето.

Според оригиналните версии на гръцката митология Зевс е баща на Атина, Арес, Хермес, Хефест, Херкулес, Музите и Афродита. Има версии, твърдящи, че е баща и на Дионисий, Хебе и Хефастус, но те са доста по-нови и се считат за недостоверни. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия