Невероятни загадки на човешкия организъм - 2 част

Фантастични изцеления През 2008 година, американски младеж  едва не изгубва главата си в буквалния смисъл на думата.  В колата, в която  той пътувал , с пълна скорост се врязал камион.  От удара защитният колан се пристегнал

2011-04-27 14:15:58
Невероятни загадки на човешкия организъм - 2 част
Фантастични изцеления

През 2008 година, американски младеж  едва не изгубва главата си в буквалния смисъл на думата.  В колата, в която  той пътувал , с пълна скорост се врязал камион.  От удара защитният колан се пристегнал и  черепът на момчето буквално се отделил от гръбначния му стълб. Околните тъкани, както и кожата и мускулите, обаче, останали неувредени.

Тази травма специалистите наричат ‘вътрешно обезглавяване’ и в 98 процента от случаите води до мигновена смърт. Момчето, обаче, оцеляло.

При операцията, костите на момчето били върнати на мястото си с помощта на титанови пластини и пирони, но прогнозата на лекарите все пак не била утешителнa - при такива операции почти всички пациeнти оставали парализирани за цял живот.

Младежът обаче, излязъл от болницата само след 3 месеца и то на собствените си крака.


Чудо се случило и през 2007 година, когато двама братя, американци, паднали от 47-мия етаж на един нюйоркски небостъргач.  Двамата мъже миели прозорците на сградата, когато въжето  на платформата се скъсало и цялата конструкция рухнала.  Единият брат загинал, но другият оцелял  по чудо.  След 2 години и 16 операции, той проговорил за първи път, а месец по-късно бил изписан от болницата.  В момента той преминава рехабилитационен курс и се учи отново да ходи.


Полски железничар бил блъснат от влак през 1988 година и изпаднал в кома. Лекарите  не давали големи надежди  и смятали че няма да издържи повече от 3 години в това състояние. Железничарят обаче изкарал много повече.

През 2007 година, след 19-годишна кома,  той се събудил и не могъл да повярва колко се е променил светът - комунизмът бил паднал, а всички говорели по мобилни телефони.  Лекарите са категорични, че никой досега не се е събуждал от толкова дълга кома. Най-дългата регистрирана кома била с продължителност 37 години, но пациентът така и не се събудил.


През 2005 година в бедно индийско семейство се ражда момиченце с 4 крака и 4 ръце.
Лекарите установили, че допълнителните двойки крайници са на недоразвит сиамски близнак, който няма глава, липсва и по-голямата част от тялото му. Ръцете и краката на близнака били  парализирани, а собствените крайници на момиченцето функционирали нормално.

Родителите на момичето го смятали за божество, но все пак през 2007 година му била направена много сложна операция, за да бъдат отстранени излишните крайници.
30 хирурзи в продължение на 27 часа са ампутирали  допълнителните ръце и крака, но освен това са реконструирали вътрешните органи и скелета на детето. Момичето оживяло, но  му предстоят още операции.    Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия