Невероятни загадки на човешкия организъм - 1 част

Медицината се развива постоянно. Понякога, обаче, дори знанията трупани с векове, не могат да помогнат да се обяснят някои капризи на природата, а защо не и на … съдбата. Загадъчните болести 16-годишно момиченце остава завинаги де

2011-04-26 16:19:17
Невероятни загадки на човешкия организъм - 1 част
Медицината се развива постоянно. Понякога, обаче, дори знанията трупани с векове, не могат да помогнат да се обяснят някои капризи на природата, а защо не и на … съдбата.


Загадъчните болести

16-годишно момиченце остава завинаги дете.  Тя не само се държи и разсъждава като малко дете, но и изглежда по този начин. Ръстът й е само 76 см и тежи малко на 13 кг.
Откакто е навършила 4 годинки, единственото, което  й е пораснало са ноктите  и косите.

Специалистите дълго са се опитвали да си обяснят това загадъчно състояние на момичето,      опитвали са  да го преборят с хормони на растежа, но без успех.  Сега им остава само да изследват генома на момичето, за да открият източника на тази вечна младост.

Един от най-известните американски лекари се заема с лечението на  Деде Косаве.  Цялото му тяло е покрито с огромни уродливи кафеникави израстъци, заради които е наречен ‘човека-дърво’.   Отначало  всичко започнало с малки брадавици, които обаче се разраснали толкова бързо, че скоро мъжът  престанал да ходи и не можел да се храни сам.

Учените смятат, че се касае за човешки папилома вирус, чието действие,  обаче,  е активирано  от рядка генетична мутация.  В момента мъжът  е претърпял 9 операции и от него за отстранени израстъци  с тегло 5,5 кг. Предстоят му, обаче, още процедури.

Когато се ражда Манди Селърс, общото й здравословно състояние е съвсем нормално.  Това, което, обаче, все пак  направило впечатление на лекарите, били прекалено едрите за едно бебе стъпала и крака.  Когато жената става на 34  години , обаче, аномалията се засилва и сега  краката й са с общо тегло 95 кг.  А иначе Манди няма проблеми с фигурата си.

Учените все още не знаят какво е предизвикало тези изменения, но една от  версиите е, че Манди страда от т. нар. Синдром на Протей - изключително рядко заболяване, което  се проявява  в деформации на органите, в т. ч.  и в частичен гигантизъм.

Жената не може да ходи и използва инвалидна количка, но въпреки това,  води доста активен живот.

Всички ние изпитваме болка, По този начин организмът ни сигнализира, че нещо не е наред.
Установява се, обаче, че не всички  познават болката. Това са хора, страдащи от много рядко нарушение, наречено сензорна и автономна невропатия от пети тип и никога не усещат болка.

Момиченце, страдащо от  това заболяване,  в детската градина толкова си разранило лявото  око насън, че дори изгубило зрението си. Сега като си ляга, тя си слага защитни очила за плуване, за да запази дясното си око.

Невропатията не се поддавана лечение, но с възрастта хората се научават да се справят с нея.

/Следва продължение/
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия